Om man har gemensam vårdad om ett barn, har den ena föräldern rätt att byta förskola utan den andras förälderns underskrift?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.
Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller vid gemensam vårdnad och avslutningsvis en rekommendation utifrån din situation.
Regler om vårdnad av barn
Regler om vårdnad, boende och umgänge finns i 6 kap. föräldrabalken (FB). En viktig utgångspunkt i dessa frågor är att det alltid är barnets nästa som är avgörande och står i fokus, 6 kap. 2 a § FB.
Den som har vårdnaden om ett barn har ansvar för barnets personliga förhållanden och ska se till att barnets behov av bland annat omvårdnad och trygghet blir tillgodosedda, 6 kap. 2 § FB. Vårdnaden kan utövas gemensamt av båda föräldrarna eller anförtros åt en av dem genom ensam vårdnad, 6 kap. 3-5 §§ FB.
Innebörden av gemensam vårdnad
Föräldrar med gemensam vårdnad ska tillsammans besluta i frågor som rör barnet. Vårdnadshavarna ska i takt med barnets stigande ålder och utveckling ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål.
Om den andra föräldern är tillfälligt förhindrad att ta del i beslut rörande vårdnaden till följd av frånvaro, sjukdom eller annan orsak får den ena vårdnadshavaren bestämma ensam, 6 kap. 13 § FB.
Beslut som är av ingripande betydelse för barnets framtid får bara fattas av den ena vårdnadshavaren om barnets bästa uppenbarligen kräver det. Sådana beslut är exempelvis barnets skolgång eller var barnet bor. Att det uppenbarligen krävs för barnets bästa är ett högt ställt krav och huvudregeln är att besluten ska tas gemensamt.
Val av förskola
Som ovan nämnt ska beslut om barnets framtid tas av vårdnadshavarna gemensamt. Valet av skolform och skola anses vara ett sådant beslut som är av så ingripande karaktär att det kräver båda vårdnadshavarnas samtycke. Vad gäller valet av förskola anses det vara så viktigt för barnets framtid och personliga angelägenheter att vårdnadshavarna som huvudregel måste vara överens.
Sammanfattning
Vid gemensam vårdnad ska vårdnadshavarna gemensamt besluta i frågor som rör barnet. Den ena vårdnadshavaren kan i viss utsträckning ta beslut på egen hand, men detta gäller inte för ingripande beslut. Sådana beslut är exempelvis rörande barnets skolgång eller bosättning. Dessa frågor måste beslutas av gemensamt av båda vårdnadshavarna.
Din situation
För att besvara din fråga så krävs det båda vårdnadshavarnas samtycke för att besluta om byte av förskola. Det anses vara ett så stort beslut för barnet att en vårdnadshavare inte ensidigt kan besluta om det.
Om ni som vårdnadshavare inte kommer överens om var barnet ska gå i förskolan kan ni ansöka om samarbetssamtal i er kommun. Syftet med samtalen är att hitta en bra lösning i bl.a. frågor som rör vårdnad. Du kan läsa mer här.
Om ni fortfarande inte kan hitta en hållbar lösning kan det vara bra att kontakta en jurist som kan hjälpa er. På Familjens Jurist finns många kunniga jurister med erfarenhet av på området. Här kan du läsa om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till vårdnadsfrågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.