Hoppa till innehållet
Familj & barn

Får barn ha en relation med sin fritidsledare?

Hej! Vår 15-åring har inlett ett förhållande med sin vuxne fritidsaktivitetsledare. Vi som föräldrar ser det olämpliga i det men vårt barn håller inte med. Kan vi ta detta vidare på något sätt? Tänker lite på beroendeställning etc. Till saken hör också att vårt barn och denne ledare även haft träffar i något utrymme på ledarens arbetsplats (en skola), detta har skett på skoltid/arbetstid. Har vi någonting att gå vidare med gällande det?

Rådgivarens svar

2022-02-07

Hej och tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med er fråga!

Inledningsvis kan sägas att det inte i sig är olagligt att ha en relation med en person som är 15 år. Däremot kan andra frågor aktualiseras med hänsyn till fritidsledarens arbete och ställning.

Beroendeställning

I 6 kap 1 § 3 st brottsbalken regleras våldtäktsbrottet. Ett samlag anses inte vara frivilligt om gärningsmannen förmår en person att delta i samlaget genom att allvarligt missbruka att personen står i beroendeställning till gärningsmannen. Ett sådant beroendeförhållande kan enligt praxis exempelvis mellan en elev och en lärare som är examinator. Beroendeställningen måste vara varit avgörande eller åtminstone starkt påverkat den svagare partens handlande. Det är alltså ett högt ställt krav, och inte varje beroendeställning innebär brott.

Dessutom krävs att det ska vara fråga om en sexuell relation för att brott ska kunna aktualiseras.

Får föräldrar bestämma vem man umgås med?

Lagreglerna kring vad vårdnadshavarna (föräldrarna) har för ansvar och vad de får bestämma över finns i 6 kapitlet föräldrabalken, FB. Barn har vårdnadshavare tills de fyller 18 år och blir myndiga, men vilket ansvar vårdnadshavaren har till dess beror på barnets ålder och utveckling (6 kap. 2 § FB). Den som är vårdnadshavare har rätt att bestämma över "barnets personliga angelägenheter" men ju äldre barnet blir desto mer ska vårdnadshavaren lyssna på barnets egna synpunkter och önskemål (6 kap. 11 § FB). Med barnets personliga angelägenheter menar man t.ex. barnets skolgång och sjukvård. Vårdnadshavarna har också rätt bl.a. att besluta om barnets kläder, mat, fritid och sovtider.

Det är naturligt att en förälder kan bestämma mer över en exempelvis 10-åring än en 15-åring. Är man 15 år är man nästan myndig och förutsatt att man är mogen som person bör man ha ganska mycket att säga till om i frågor som handlar om en själv och ens eget liv. Samtidigt har ens förälder (så länge den är vårdnadshavare tills man är 18) fortfarande skyldighet att skydda en och se till så man inte kommer till skada, trots att man är så gammal, så i vilka frågor en 15-åring får bestämma själv beror på hur "allvarlig" och viktig frågan är.

Sammanfattning

I ert fall har er dotter en relation med sin fritidsledare. Troligtvis föreligger alltså inte en sådan beroendeställning som avses i våldtäktsbestämmelsen.

Vidare kan frågan regleras i fritidsledarens anställningsavtal eller andra avtal. Det kan jag dock inte uttala mig om eftersom jag inte har tillräcklig information. Slutligen kan sägas att relationen möjligtvis är olämplig, men det blir en fråga för er som föräldrar att diskutera frågan med er dotter.

Hoppas det var svar på er fråga!

Om det är något mer ni undrar över är ni varmt välkomna att återkomma med en ny fråga här på Fråga Juristen.

Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.