Hoppa till innehållet
Familj & barn

Faderskap efter privat insemination

Hur fastställs faderskap vid heminsemination?

Rådgivarens svar

2021-09-26

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Reglerna vad gäller föräldraskap regleras i föräldrabalken. Den födande personen är alltid att anses som barnets moder enligt svensk rätt. Detta gäller även om äggen är donerade från en annan kvinna, 1 kap. 7 § föräldrabalken. En man som är sambo till en kvinna presumeras som barnets fader enligt 1 kap. 8 § föräldrabalken p.g.a. insemination. Regeln säger att om mannen har lämnat samtycke till en insemination, och det är troligt att barnet har avlats genom denna, så ska mannen anses vara far till barnet. 

Om inseminationen sker med annan än sambons spermier ska inseminationen ske i enlighet med de regler som finns i 6 kap. lagen om genetisk integritet.

Sammanfattningsvis innebär insemination som regel att en sambo juridiskt sett fullt ut kommer att ses som barnets far. Donatorn kommer inte att ha några juridiska rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet. Regeln gäller även om donationen skett i egen regi. Om annan än sambons spermier används ska samtycket vara skriftligt (6 kap. 1 b § lagen om genetisk integritet).

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.