Kan den ena föräldern få ensam vårdnad pga bristande kommunikation hos den andra föräldern?
Hej, tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en generell redogörelse för regler som blir relevanta för situationen du beskriver, följt av en rekommendation. Regler om vårdnad, boende och umgänge finns i 6 kap. föräldrabalken (FB).
Barnets bästa
Det finns en princip som handlar om att barnets bästa ska vara avgörande för alla beslut om vårdnad, boende och umgänge. Principen finns reglerad i 6 kap. 2 a § FB. Bedömningen av vad som är ett barns bästa är individuellt och därmed kan barnets bästa innebära olika saker i olika fall, men enligt paragrafen ska det både fästas avseende särskilt vid barnets behov av en god och nära kontakt med båda föräldrarna och vid risken att barnet eller någon annan i familjen utsätts för övergrepp, hålls kvar, förs bort eller annars far illa. Hänsyn ska tas till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad.
Gemensam vårdnad
När man har gemensam vårdnad gäller att båda vårdnadshavarna har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. I takt med barnets stigande ålder och utveckling ska man ta större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål (se 6 kap. 11 § + 13 § FB). Vissa beslut som inte utan olägenhet kan skjutas upp kan den vårdnadshavare som barnet bor hos få ta ensam, som exempelvis vad barnet ska ha på sig för kläder och hur barnets ska tillbringa sin fritid. Beslut av ingripande betydelse för barnets framtid kan dock inte tas av den ena vårdnadshavaren ensam (om inte barnets bästa uppenbarligen kräver det), utan sådana beslut måste båda vårdnadshavarna vara delaktiga i.
Ändring i vårdnaden
Om barnets föräldrar har gemensam vårdnad om barnet kan kan de avtala om att bara den ena av dem ska ha vårdnaden om barnet, se 6 kap. 6 § FB. Ett sådant avtal ska vara skriftligt och socialnämnden måste godkänna avtalet för att det ska gälla. Din fråga handlar om bristande kommunikation vilket skulle kunna innebära att det kan vara svårt att få till ett avtal med den andra föräldern. Om vårdnaden är gemensam och bara en förälder vill få till ändring i vårdnaden kan den föräldern väcka talan om det, detta enligt 6 kap. 5 § FB. När rätten ska besluta i vårdnadsfrågan ska den fästa avseende särskilt vid föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet. Vårdnadsfrågor tas upp av rätten i den ort där barnet har sin hemvist, se 6 kap. 17 § FB.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis innebär gemensam vårdnad just att båda vårdnadshavarna har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personliga angelägenheter. Om föräldrar har gemensam vårdnad om barnet och båda vill att den ena föräldern ska ha ensam vårdnad kan de avtala om det. Om bara den ena föräldern vill ha ensam vårdnad kan denne väcka talan om att rätten ska besluta om det, rätten kommer då att beakta föräldrarnas förmåga att samarbeta i frågor som rör barnet. Det som är barnets bästa i det individuella fallet ska vara avgörande för vårdnadsfrågan. Därför går det inte att på rak arm säga vad som krävs för att rätten ska besluta om att vårdnaden ska ändras från gemensam till ensam vårdnad, eftersom bedömningen baseras på just omständigheterna i det enskilda fallet och därmed blir olika från situation till situation. Jag skulle rekommendera dig att kontakta en jurist här hos Familjens jurist , de kan hjälpa till i de flesta juridiska frågor som rör barn och har ett engagemang som handlar om barnets bästa.
Jag hoppas att mitt svar kan vara till hjälp. Om du har fler funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.