Hoppa till innehållet
Familj & barn

Ändring av vårdnad och umgänge

Hej! Min son fick en liten dotter med sin ex-flickvän. Min son accepterade att bli pappa och har varit med hela graviditeten samt hjälpt till ekonomiskt och var med vid förlossningsdagen. När de anmälde till Skatteverket att de har blivit föräldrar så skrev min son att han ville ha gemensam vårdnad och mamman skrev att hon ville ha ensam vårdnad. Skatteverket beslutade att mamman skulle ha ensam vårdnad. På vilka grunder kan Skatteverket ta ett sådant beslut utan att man samtalar med båda föräldrarna? Jag skulle vilja veta på vilka grunder kan Skatteverket bara ta bort en förälder från barnet och ta det beslut som de har fattat. Vad ska min son göra för att ens få umgänge med sin dotter? Han har försökt att gå via familjerätten och få till samtal med mamman har undvikit att svara. Vad är nästa steg?

Rådgivarens svar

2023-02-07

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga rör vårdnad samt umgänge och på vilka grunder Skatteverket kan besluta om vårdnaden över ett barn. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i er situation och avslutar med en rekommendation.

Vem får vårdnaden över ett barn?

Om föräldrarna är gifta med varandra blir de båda vårdnadshavare från det att barnet föds. Om föräldrarna inte är gifta med varandra blir barnets mamma ensam vårdnadshavare, 6 kap. 3 § FB.

Om föräldrarna inte är gifta med varandra behöver deras föräldraskap fastställas. Föräldraskap kan fastställas genom bekräftelse eller genom domslut. En föräldraskapsbekräftelse kan göras både hos Skatteverket och socialnämnden beroende på när barnet är fött och när bekräftelsen lämnas in. I samband med en bekräftelse om föräldraskap hos Skatteverket kan föräldrarna även ansöka om gemensam vårdnad. Skatteverket hanterar dock endast ansökan om gemensam vårdnad om föräldrarna är överens och gör en gemensam ansökan.

Ändring i vårdnaden

Det finns olika sätt att ändra ett beslut om ensam vårdnad till gemensam. Om föräldrarna är överens kan de avtala om att vårdnaden ska ändras till gemensam. Avtalet måste upprättas skriftligen och godkännas av socialnämnden, 6 kap. 6 § FB. Om föräldrarna inte kan komma överens ska de i regel vända sig till kommunen och få hjälp med ett samarbetssamtal för att nå en överenskommelse. Kan föräldrarna trots samarbetssamtalet inte komma överens kan båda eller den ena föräldern väcka talan i domstol om ändring i vårdnaden, 6 kap. 5 § FB. Det görs genom att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

Bedömning av vårdnadsfrågan

Vid en bedömning om vårdnaden ska vara gemensam eller ensam ska domstolen ta hänsyn till barnets bästa, 6 kap. 2 a § FB. När frågan gäller ändring av vårdnad från ensam till gemensam eller tvärt om, ska domstolen ta särskild hänsyn till föräldrarnas förmåga att sätta barnets behov främst och ta ett gemensamt ansvar i frågor som rör barnet, 6 kap. 5 § st. 2 FB. Vidare ska barnets egna åsikter få större betydelse i takt med barnets ålder och mognad, 6 kap. 2 b § FB.

Vid prövning av vårdnadsfrågan ska domstolen alltså beakta alla omständigheter som är relevanta i det enskilda fallet och utifrån det fatta ett beslut utifrån barnets bästa.

Umgänge

Ett barn har rätt till umgänge med den förälder som den inte bor tillsammans med, 6 kap. 15 § FB. Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller att de har annan kontakt, till exempel via telefon eller videosamtal.

Umgänget är i första hand till för barnet. Det är barnets intressen och behov som är avgörande. Någon plikt för barnet att umgås med föräldern finns inte och inte heller någon absolut rätt för föräldern att umgås med barnet. Hur ett barns umgänge ska se ut ska bestämmas utifrån vad som är bäst för barnet. Föräldrarna har ett gemensamt ansvar för att barnet ska få den kontakt det behöver med den förälder som det inte bor tillsammans med. Den förälder som barnet bor hos ska lämna sådana upplysningar om barnet som underlättar umgänget.

Föräldrarna kan avtala om barnets umgänge. Ett sådant avtal är giltigt om det är skriftligt och godkänt av socialnämnden, 6 kap. 15 a § FB. Om föräldrarna inte kan komma överens om umgänge kan den föräldern som vill umgås med barnet väcka talan i domstol.

Er situation

Eftersom din son och hans ex-flickvän inte är gifta med varandra får mamman till barnet ensam vårdnad, 6 kap. 3 § FB. Om föräldraskapet har accepterats är din son dock fortfarande förälder men inte vårdnadshavare. För att Skatteverket ska hantera frågan om gemensam vårdnad i samband med bekräftelse av föräldraskap, måste föräldrarna vara överens och göra en gemensam ansökan. Eftersom din son och hans ex-flickvän inte var överens om vårdnaden och inte gjorde en gemensam ansökan tillföll vårdnaden din sons ex-flickvän. Skatteverket gör således inte en mer ingående prövning av vårdnadsfrågan om föräldrarna inte är överens om att vårdnaden ska vara gemensam. För att få till en ändring i vårdnaden krävs ett avtal eller en dom.

Om föräldrarna inte kan avtala om vårdnaden, boendet eller umgänget kan de vända sig till kommunen för att få hjälp med ett samarbetssamtal och på så vis nå en överenskommelse, 6 kap. 17 a § FB. Utifrån din fråga verkar dock föräldrarna till barnet inte komma överens och mamman till barnet verkar även ha undvikt samarbetssamtal. Därav kan din son väcka talan i domstol om ändring i vårdnaden och umgänget. Domstolen kommer då göra en prövning av vad som är bäst för barnet. Frågor om vårdnad, boende eller umgänge tas upp av rätten i den ort där barnet har sin hemvist, 6 kap. 17 § FB.

Rekommendation

Det kan vara svårt att navigera i reglerna kring vårdnad, boende och umgänge. Vill ni få ett mer exakt svar eller behöver ni ytterligare juridisk rådgivning kan det därför vara bra att boka en tid med en av våra jurister som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter som är relevanta i just er situation. Du kan boka en tid med en jurist här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.