Hej! Jag och mina syskon har fått hjälp av er, Familjens jurist, att skriva ett gåvobrev. I detta står ett villkor för gåvans giltighet som innebär att vi ska ta över lånet på fastigheten inom en månad. På banken fick vi rådet att lösa lånet istället vilket vi gjorde. Nu har funderingar uppstått kring om detta påverkar gåvobrevets giltighet?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Formella krav för gåvor
För de flesta gåvor gäller gåvolagen, vilken innehåller regler om hur gåvor fullbordas m.m. För fastigheter gäller dock inte denna lag. I stället gäller enligt 4 kap. 29 § jordabalken (JB) i stort sett samma regler som när en fastighet köps.
Det innebär framförallt att för att en gåva av en fastighet ska bli giltig så krävs ett skriftligt avtal/gåvobrev. I detta måste följande finnas med:
- Givarens och gåvomottagarens namn och underskrift
- Vilken fastighet gåvan avser
- En tydlig förklaring om att givaren vill överlåta fastigheten till gåvomottagaren
Är dessa krav uppfyllda så är gåvan formellt sett giltig. Det finns dock fortfarande ett antal andra regler som kan göra gåvan ogiltig av andra skäl.
Avtalslagen
En gåva är i grunden ett slags avtal mellan givaren och gåvomottagaren och bedöms därför enligt samma ogiltighetsregler som andra avtal.
I avtalslagen finns ett antal allmänna ogiltighetsregler som gäller för alla avtal och vilka kan göra ett avtal ogiltigt. Som exempel kan nämnas att ett avtal är ogiltigt enligt dessa regler om det tillkommit genom hot eller tvång, eller om givaren skrivit fel av misstag och mottagaren upptäckt misstaget men inte sagt något, eller då avtalet på grund av senare inträffade omständigheter har blivit orimligt.
Villkor i gåvobrev
Ibland väljer givaren att ange ett eller flera villkor i ett gåvobrev. Dessa kan sägas utgöra givarens krav för att ge bort den aktuella egendomen. En gåvomottagare som väljer att ta emot en gåva med denna typ av villkor förbinder sig att respektera dessa.
Uppstår oklarheter om ett eller flera villkor så måste dessa tolkas. Eftersom gåvor utgör avtal i teknisk mening så gäller de allmänna principerna för tolkning av avtal även för gåvor, men med vissa nyansskillnader.
Till skillnad från ”vanliga” avtal som utgör en överenskommelse mellan två parter, är gåvor mer ensidiga i den mening att det är givaren som ensam beslutar sig för att ge bort något. Tolkningen av ett gåvobrev ska därför fokusera på givarens vilja, och gåvotagarens uppfattning är mer eller mindre irrelevant. En bra grundregel är att tolka ett gåvobrev på ungefär samma sätt som ett testamente.
Effekten av att gåvomottagaren inte följt ett villkor
Har en gåvomottagare misslyckats med att följa ett villkor i ett gåvobrev kan ett antal följder uppstå, lite beroende på vad det rör sig om för slags gåva. Avser gåvan en fastighet gäller följande:
När ett villkor för gåvans fullbordande inte fullföljts har givaren rätt att kräva tillbaka fastigheten enligt 4 kap. 30 § JB. Har gåvomottagaren redan överlåtit fastigheten vidare till en tredje person så blir situationen något mer komplicerad. Beroende på hur lång tid som gått så har givaren antingen rätt att återfå fastigheten från den tredje personen eller skadestånd motsvarande fastighetens värde från gåvomottagaren.
Rekommendation
Eftersom ni fått hjälp av en jurist med gåvobrevet utgår jag ifrån att de ”formella kraven” ovan är uppfyllda. Jag utgår även från att inga extraordinära omständigheter uppstått som kan göra avtalet ogiltigt.
I så fall finns det en formellt fullbordad gåva, och det blir då fråga om att tolka villkoret för att avgöra vad det innebär i denna situation. Eftersom jag inte vet vem som är givare eller vad dennes exakta syfte med villkoret varit så kan jag inte ge ett konkret svar på denna fråga. Jag kan dock förklara vad det vanliga syftet med ett villkor av detta slag är och vad det skulle betyda i detta fall.
Det vanliga syftet med ett villkor av detta slag är främst att givaren själv vill bli av med betalningsansvaret för lånet, inte att exakt reglera hur den som tar över lånet ska agera mot långivaren. Det viktiga för givaren är alltså att gåvomottagaren befriar givaren från lånet genom att själv ta över ansvaret, inte hur gåvomottagaren sen agerar mot långivaren.
Är det detta som är syftet även i ert fall så skulle jag säga att villkoret är uppfyllt i detta fall, eftersom det i ett sådant fall inte spelar någon roll om gåvomottagarna löser lånet direkt eller endast tar över ansvaret och betalar enligt betalningsplanen.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.