Hej! Jag och sambon har köpt radhus (bostadsrätt). Ägarna upptäckte en vattenskada i köket efter vi skrivit på alla papper och väntade sedan två månader med att meddela oss detta och försöka åtgärda det. Nu är det två veckor kvar till inflytt och ingen besiktningsman och reparation av skadan har inte påbörjats. Därför ser det ut som skadan kommer finnas när vi ska flytta in och som att vi kommer behöva bo där (eventuellt utan kök) medan det åtgärdas. Vad har vi för rättigheter till kompensation om så är fallet?
Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.
Jag kommer först att gå igenom de aktuella reglerna i köplagen och sedan ge en rekommendation utifrån din situation.
Reglerna om fel vid köp finns i 17–19 § köplagen. Fel kan föreligga om bostadsrättens egenskaper och kvaliteter inte överensstämmer med vad säljare och köpare avtalat eller med uppgifter som säljaren eller mäklaren lämnat i samband med försäljningen som kan antas ha inverkat på köpet. Fel kan även föreligga om en bostadsrätt är i väsentligt sämre skick än köparen haft skäl att förutsätta med hänsyn till priset och omständigheterna, även om bostaden sålts i "befintligt skick" eller med annat liknande förbehåll.
Enligt 20 § köplagen får en köpare inte i efterhand åberopa ett fel som man borde ha känt till redan vid köpet. Vid köp av bostadsrätt har köparen en skyldighet att undersöka bostaden för att upptäcka eventuella fel. Köparen anses normalt ha uppfyllt sin undersökningsplikt efter en besiktning. Om undersökningsplikten inte uppfyllts får köparen inte åberopa fel som borde ha upptäckts vid en undersökning.
Vid försäljning av en bostadsrätt har säljaren ingen allmän plikt att upplysa köparen om diverse omständigheter. Säljaren får däremot inte avsiktligt underlåta att informera köparen om fel eller brister i bostadsrätten som säljaren kan antas ha känt till enligt 19 § köplagen. Det gäller under förutsättning att det är fråga om ett fel eller en brist som köparen borde kunnat räkna med att få information om och detta kan antas ha inverkat på köpet. I ett sådant fall kan säljaren bli ansvarig för att åtgärda felet.
Även om köparen har ett stort ansvar för att själv undersöka bostaden innan köpet för att upptäcke eventuella fel kan inte alla fel och brister upptäckas vid en sådan undersökning. Sådana fel kallas för dolda fel. Dolda fel är alltså fel som inte har kunnat upptäckas vid en noggrann undersökning av bostaden. Felet måste ha funnits i bostaden redan vid köptillfället och ska inte heller kunnat förväntats av köparen på grund av bostadens ålder, skick och pris. Det är säljaren som ansvarar för dolda fel (19 § köplagen).
Om vattenskadan i ert fall fanns redan vid köpet och ni som köpare har uppfyllt er undersökningsplikt utan att upptäcka skadan kan det vara fråga om ett dolt fel. Säljaren har ansvaret för dolda fel som upptäcks inom två år efter köpet. Det innebär att säljaren ska åtgärda skadan eller ge er ett motsvarande prisavdrag.
Om ni som köpare inte har genomfört en tillräcklig undersökning av bostaden eller om skadan kunnat förväntas mot bakgrund av bostadens ålder, skick och pris, är det mindre sannolikt att det rör sig om ett dolt fel. I sådana fall har ni som köpare ansvar för att åtgärda vattenskadan.
Om ni önskar få hjälp att utreda er situation vidare, rekommenderar jag er att kontakta någon av våra jurister hos Familjens Jurist. Familjens Jurist kan hjälpa er med allt från att upprätta och tolka avtal till att företräda er vid en eventuell tvist om felansvar. Läs mer här om hur Familjens Jurist kan hjälpa er med bostadsrättsjuridik.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.