Hej Bor i ett k-märkt hus (näst högsta klassningen). Har bott i lägenheten sedan trettio år. I våras beslutade styrelsen att våra gamla lägenhetsdörrar ska bytas ut mot säkerhetsdörrar, vilket genomfördes strax innan jul. I vårt trapphus har finns också en köksingång precis i anslutning till ordinarie ingång, som dock är/och har varit förbyggda och inte använts som ingång, sedan tiden innan huset blev en bostadsrättsförening (för ca fyrtio år sedan). Styrelsen står nu i begrepp att fatta beslut om att tvinga oss att riva inredningen på insidan, då de vill sätta in säkerhetsdörr även i dessa utrymmen. I mitt fall behöver då inbyggda hyllor rivas, för en annan granne måste hennes kök rivas, då hon dåvarande hyresägare blev anmodad att bygga en diskbänk. Enligt Boverket och Stockholms Brandsförsvar räcker det att brandklassade gipsskivor installeras, samt kan man brandfoga och använda brandskyddsfärg. Då kan befintlig nisch och kök vara kvar och behöver inte rivas. Frågan rör således om en bostadsrättsförenings styrelse har rätt att kräva tillträde till våra lägenheter för att tvinga fram brandskyddsåtgärder som inte krävs av myndigheterna, trots att dessa "köksingångar" från insidan varit blockerade och inte använts som sådana, i fyrtio år?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Eftersom frågan gäller en bostadsrättsförening kommer jag börja med att gå igenom aktuella regler i Bostadsrättslagen (BRL) för att sedan ge en rekommendation utifrån din situation.
Huvudregeln är att bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhetens inre medan föreningen ansvarar för alla utrymmen utanför lägenhetens gränser (se 7 kap 4 § & 7 kap 12 § BRL).
Styrelsen har ansvar för föreningens organisation och löpande förvaltning och får besluta i frågor som rör detta. Beslut som innebär väsentliga förändringar av hus eller mark ska dock fattas föreningsstämman enligt 9 kap 15 § BRL. Om ett beslut innebär att en bostadsrättslägenhet förändras krävs bostadsrättshavarens godkännande. Om bostadsrättshavaren inte godkänner beslutet krävs minst två tredjedelars majoritet på stämman och att beslutet godkänns av hyresnämnden (9 kap 16 § första stycket punkt 2 BRL).
Många viktiga regler finns ofta i respektive bostadsrättsförenings stadgar. I stadgarna kan föreningen t.ex. föreskriva att styrelsen får fatta beslut om väsentliga förändringar.
I första hand bör du titta på föreningens stadgar för att se vilka regler som gäller i just din förening. Enligt bostadsrättslagen krävs att bostadsrättshavaren godkänner beslut som innebär att lägenhetens inre förändras. Rivning av inredning eller kök i en lägenhet utgör sannolikt sådana förändringar som kräver den boendes godkännande.
Om du inte kan komma överens med föreningens styrelse kan du vända dig till Bostadsrättsnämnden som gör opartiska bedömningar i bostadsrättsfrågor. Du kan även boka tid med en jurist hos Familjens jurist för att få hjälp med hur du ska gå vidare.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.