Hej. För två år sedan anlitade vi en ventilationsfirma för att förbättra ventilationen i vår villa. Teknikern föreslog att vi skulle installera en RS-fläkt på vinden, och att den skulle kopplas till ventilationskanalerna i murstocken. Så blev det, och den kopplades till kanalen som leder till WC på övervåningen (ej våtrum) och till en kanal som skulle leda till badrummet nere.
I våras började fläkten låta illa. Jag ringde samma ventilationsfirma för felsökning. En ny tekniker kom hit och efter att ha kollat donet i badrummet samt kanalen på vinden konstaterade han att det inte går någon kanal till badrummet alls. Han kollade med kollegor och pratade även med den tekniker som installerat fläkten, och det framkom att teknikern som installerat fläkten för två år sedan måste ha gjort en felbedömning av huruvida kanalen han kopplade fläkten till faktiskt gick till badrummet eller inte.
Firman erbjuder sig nu att ersätta oss genom att dra en ny kanal med genomföringar genom tak och väggar till badrummet nere och ansluta den till fläkten, eller att sätta in en PAX-fläkt i badrummet nere. Kostnaden för installation av fläkten på vinden (som nu visat sig vara värdelös) var ca 20 000 kr. Att installera en PAX-fläkt från början hade kostat oss mellan 2000-4000 kronor. Dessutom har det nu börjat kännas en lukt av fukt från kallvinden, vilket tyder på att det bara blivit sämre däruppe av den åtgärd som genomförts.
Efter den långa historien skulle jag vilja höra med er vad jag kan göra nu? Att firman vill ersätta oss genom att kostnadsfritt installera en PAX-fläkt nu, eller dra nya kanaler till badrummet är naturligtvis positivt, men jag är inte nöjd med det. Vi har dels betalat mycket mer än vi skulle ha behövt redan som det är, genom att installera en värdelös fläkt, och risken är nu att vi kommer behöva anlita en saneringsfirma för att åtgärda fukten på kallvinden för stora pengar.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Din fråga aktualiserar konsumenttjänstlagen (förkortats KTjL). I mitt svar kommer jag gå igenom vilka följder det kan få om en firma utför en tjänst felaktigt. Jag kommer även att kommentera och lämna en rekommendation för just din situation.
Påföljder vid felaktigt utförd tjänst
Näringsidkare ska utföra tjänsten som den är anlitad för på ett fackmässigt sätt. Om resultatet avviker från vad konsumenten har rätt att kräva så anses tjänsten vara felaktig (9 § KTjL).
Om tjänsten är felaktigt utförd så kan konsumenten hålla inne betalningen (19 § KTjL) eller kräva att felet avhjälps (20 § KTjL). Om näringsidkaren inte går med på att avhjälpa felet får konsumenten rätt till prisavdrag eller att häva avtalet (21 § KTjL).
Konsumenten kan också ha möjlighet att kräva skadestånd av näringsidkaren. Enligt 31 § KTjL är näringsidkaren skyldig att ersätta konsumenten skada som denne tillfogas på grund av fel, om inte näringsidkaren visar att felet beror på ett hinder utanför dennes kontroll. Hindret i fråga måste vara ett sådant som näringsidkaren inte skäligen kunde förväntas ha räknat med vid avtalets ingående och vars följder han inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit.
Din situation
Som konsument har man alltså några olika vägar framåt om en tjänst utförs felaktigt. I ditt fall har ventilationsfirman redan gått med på att avhjälpa felet. Om du inte är nöjd med detta bedömer jag att det främst blir aktuellt att begära skadestånd från firman, för fukten som uppkommit på vinden.
Rekommendation
Jag skulle rekommendera dig att boka en tid med en av Familjens Jurists jurister. Juristerna kan mycket om konsumenträtt och kan vägleda dig i hur du ska hantera dina eventuella krav mot ventilationsfirman.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.