Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Vad innebär "smärre reparationer" i ett hyreskontrakt?

Vi hyr ett hus privat där våran vattenrenare gått sönder. Hyresvärden är upprörd nu efter att han installerade en ny och säger att det här ska vi stå för egentligen. Han hänvisar till kontraktet, och i det så står det inte att vi som hyresgäster ska stå för en sån grej.

I kontraktet så står det: Hyresgästen skall bekosta smärre reparationer i fastigheten, såsom av lås, elströmbrytare, packningar etc, samt normal service av värmeanläggning, disk- och tvättmaskiner och dylikt.

För mig är smärre reparationer och normal service inte att stå för en ny vattenrenare.

Rådgivarens svar

2022-08-01

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga rör vad som anses vara "smärre reparationer" i hyreskontrakt, och nedan kommer jag gå igenom relevanta bestämmelser innan jag avslutar med en rekommendation.

Lag om uthyrning av egen bostad och jordabalkens 12 kapitel

Jag tolkar omständigheterna som att ni hyr ett hus som hyresvärden själv äger som privatperson. I sådana tillfällen görs lagen om uthyrning av egen bostad (privatuthyrningslagen) gällande. 1 § 2 st. privatuthyrningslagen hänvisar till jordabalkens 12e kapitel, också kallad hyreslagen, och reglerna i hyreslagen gäller om inte annat föreskrivits i privatuthyrningslagen. Regler om vem som ansvarar för underhåll och reparationer regleras inte i privatuthyrningslagen, och hyreslagen görs därför gällande i detta fall.

Underhåll och reparationer

Huvudregeln gällande underhåll och reparationer stadgas i 15 § hyreslagen. Bestämmelsen slår fast att hyresvärden ska hålla hyresrätten "i sådant skick att den enligt allmänna uppfattningen i orten är fullt brukbar för det avsedda ändamålet". Bland annat innebär detta att hyresvärden har ansvaret för att bland annat tapetsera, måla, samt utföra sedvanliga reparationer med anledning av bostadens försämring och bruk.

Denna regel kan dock undantas enligt 15 § 2 st. hyreslagen, om

  1. något annat har avtalats, och
  2. hyresavtalet avser ett enfamiljshus (eller en lägenhet inom en ägarlägenhetsfastighet).

I ditt fall

Jag tolkar omständigheterna som att hyresavtalet rör ett enfamiljshus. I det fallet kan alltså hyresvärden avskriva sig ansvaret för det löpande underhållet av bostaden.

I ditt fall har detta gjorts i avtalet genom klausulen som säger att hyresgästen ska bekosta smärre reparationer i fastigheten. Det följer sedan en lista av exempel; listan är inte uttömmande, men ger exempel på omfattningen av reparationerna som hyresgästen ska stå för.

En synonym till smärre reparationer är mindre reparationer. Huruvida just reparation/installering av ny vattenrenare är en smärre reparation eller inte är svårt att säga utan alla omständigheter. Klausulen i ert hyresavtal listar bland annat "normal service av värmeanläggning, disk- och tvättmaskiner och dylikt". En installering av en ny vattenrenare när den tidigare gått sönder är ingen "normal service" då den byts ut helt och hållet, vilket kan tala för att detta är något som inte faller in under klausulen. Man kan dock också titta på priset för installationen; är det mycket dyrt är detta något som talar för att det inte är en "smärre reparation", medan en billig installation kan tala för att installationen är något hyresgästen ska stå för. Man kan också titta på viktigheten av reparationen/installationen för att få vägledning i frågan.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga rör vad som anses som "smärre reparationer", och om installering av ny vattenrenare när den tidigare gått sönder går under "smärre reparationer" och därför ska bekostas av hyresgästen. Vad som går under "smärre reparationer" kan variera från fall till fall, och det är svårt att med säkerhet säga om installation av en ny vattenrenare faller in under klausulen eller inte i din situation utan alla omständigheter. För vägledning kan man titta på omfattningen av de exempel som listas i hyreskontraktet och jämföra med omfattningen av installationen av vattenrenaren, priset för installationen och eventuellt hur viktig installationen är.

För att undvika denna typ av konflikt med hyresvärden i framtiden kan det vara bra att ha dialog med hyresvärden om vad som ska anses vara "smärre reparationer". Ni kan till exempel utöka klausulen med fler exempel för att göra det tydligare.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga rekommenderar jag att prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Behöver du vidare vägledning kan du boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist som kan hjälpa dig utifrån dina behov.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Du är varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen om du har några ytterligare funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.