Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Uppsägningstid för inneboende i hyresrätt

Hej, Jag bor för nuvarande som inneboende i en hyresrätt och har 3 månaders uppsägningstid enligt mitt avtal. Nu har jag dock fått möjligheten att flytta in i en egen lägenhet vilket jag gärna hade gjort, dock måste det ske ganska omgående. Om jag förstått det rätt har man dock endast 1 månads uppsägningstid som inneboende, stämmer det trots att jag skrivit på ett avtal med 3 månaders uppsägningstid? Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2021-10-11

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för uppsägningstid av hyreskontrakt, följt av en rekommendation utifrån din fråga.

Regler om hyresavtal

Bestämmelserna som gäller för hyresavtal finns i 12 kap. Jordabalken (hyreslagen). Lagen gäller för s.k. förstahandskontrakt på hyresrätter, men även när en hyresrätt hyrs ut i andra hand eller till inneboende i hyresrätt. Hyreslagen gäller däremot inte då en bostadsrätt hyrs ut i andra hand, då gäller istället privatuthyrningslagen.

Allmänt om uppsägningstid 

Reglerna om uppsägning skiljer sig något mellan tidsbegränsade avtal och avtal som löper tillsvidare. Uppsägningstid gäller mellan hyresvärden och hyresgästen och avser skydda framför allt hyresgästen från att bli tvungen att flytta från lägenheten med kort varsel. Under uppsägningstiden är hyresgästen skyldig att fullgöra sina förpliktelser enligt hyresavtalet, såsom att betala hyra och vårda lägenheten. 

Uppsägningstid enligt hyreslagen

För avtal som har ett bestämt slutdatum är utgångspunkten att dessa upphör automatiskt när avtalet löper ut 4 § hyreslagen. Uppsägningstiden varierar beroende på hur lång hyresperioden är. Om hyreskontraktet avser bostad och hyresperioden är längre än 3 månader är kortast möjliga uppsägningstid 3 månader för både hyresgästen och hyresvärden. Partnerna kan däremot avtala om längre uppsägningstid om båda önskar det. Hyreskontrakt som innebär en kortare uppsägningstid gäller för hyresgästen om hen vill säga upp men inte för hyresvärden.

En hyresgäst som hyr en bostad har dock alltid rätt att säga upp avtalet med 3 månaders uppsägningstid, 5 § hyreslagen.

Uppsägningstid enligt privatuthyrningslagen

Liksom enligt hyreslagen behöver hyresavtal som ingåtts på bestämd tid inte sägas upp av varken hyresgästen eller hyresvärden. Avtalet upphör vid hyrestidens slut, enligt 3 § privatuthyrningslagen. Vid uppsägning från hyresvärdens sida gäller 3 månaders uppsägningstid, och när det är hyresgästen som säger upp hyresavtalet gäller 1 månads uppsägningstid. 

Din situation

För att sammanfatta informationen ovan finns det olika bestämmelser beroende på om ditt hyresavtal avser en hyresrätt eller en bostadsrätt. Eftersom du är inneboende i en hyresrätt tillämpas bestämmelserna i hyreslagen.

Uppsägningstiden av hyresavtal beror på om avtalet gäller för obestämd eller bestämd tid. Om det gäller för obestämd tid har du enligt lag rätt 3 månaders uppsägningstid. Om det istället är tidsbestämt så blir uppsägningstiden beroende på hur lång hyrestiden är. Om hyrestiden är längre än tre månader blir uppsägningstiden tre månader. Om hyrestiden däremot är kortare än tre månader har du en tvingande rätt till en veckas uppsägningstid enligt lag. Detta gäller även om uppsägningstiden enligt hyresavtalet är 3 månader, eftersom hyreslagen är tvingande till hyresgästens fördel.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Önskar du mer vägledning i ditt ärende, eller i något annat, är du alltid varmt välkommen att kontakta Familjens Jurist så hjälper vi dig.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.