Hej, jag äger 80% av en bostadsrätt och mina föräldrar 20%. Undrar om jag har rätt att hyra ut min andel av bostad till de? Och kan jag sätta vilken hyra som helst? Så länge de accepterar.
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga gäller upplåtande av andel av bostadsrätt till andelsägare. Reglerna för detta finns stadgade i bostadsrättslagen (BRL). Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation, och avslutas sedan med en rekommendation.
Hyra ut andel av lägenhet till andelsägare
Vid uthyrning av bostadsrätt där bostadsrättshavaren låter någon bo i bostaden självständigt betraktas det som regel som en andrahandsuthyrning. I sådana tillfällen krävs godkännande från bostadsrättsföreningen (7 kap. 10 § BRL). Om bostadsrättsföreningen nekar andrahandsuthyrning kan bostadsrättshavaren vända sig till hyresnämnden för godkännande (7 kap. 11 § BRL).
Om bostadsrättshavaren är andelsägare och ska hyra ut sin andel till den andra andelsägaren kan det dock se annorlunda ut. Om samtliga andelsägare är medlemmar i bostadsrättsföreningen krävs inget godkännande från föreningen för att hyra ut en av andelarna till någon av de andra ägarna. Om personen/personerna däremot inte är medlemmar i bostadsrättsföreningen kan ett godkännande behövas. Andelsägarna som vill hyra bostaden kan ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen, men den som endast äger en andel i en bostadsrätt får vägras medlemskap om inte föreningens stadgar anger något annat (2 kap. 6 § BRL). Anledningen till att delägare inte ges samma rätt är att det har ansetts leda till olägenheter för föreningen att mer än en person står som innehavare av bostadsrätten.
Om andelsägaren som ska flytta in vägras medlemskap krävs godkännande från bostadsrättsföreningen för att kunna hyra ut sin andel av lägenheten. Anledningen till detta är att det då anses som en andrahandsuthyrning.
Skälig hyra
När en bostadsrättshavare ska hyra ut sin bostadsrätt får denne ta ut en så kallad skälig hyra. En skälig hyra för en bostadsrätt ska inte överstiga dina kapital- och driftkostnader.
Kapitalkostnader beräknas som en årlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde, ofta 3 procent. Det är förutsatt att bostadsrättsinnehavaren har kapital bundet i bostaden, och därför också en rätt till en årlig avkastningsränta.
Driftkostnad innebär kostnader som kopplas till driften av boendet. Det är till exempel avgifter till bostadsrättsföreningen och kostnader för el, bredband och vatten. Även ersättning för möbelslitage räknas som en driftskostnad.
Exempel
En bostadsrätt där din andel är värd 3 miljoner kronor hyrs ut omöblerad i andrahand. Din del av avgiften till bostadsrättsföreningen är 1 900 kronor. Avkastningsräntan är på tre procent, och det leder till följande:
(3 000 000 kr x 0,03) / 12 månader + 1 900 kr = 9 400 kr per månad
I detta scenario är alltså en skälig hyra 9 400 kronor per månad. Det kan senare läggas på kostnader för exempelvis el, vatten och bredband, samt möbelslitage som gör den skäliga hyran högre.
I ditt fall och rekommendation
Du skriver att du och dina föräldrar är andelsägare, och du vill hyra ut din andel till dina föräldrar. Du skriver inte huruvida dina föräldrar är medlem i bostadsrättsföreningen, vilket är avgörande för om du måste inhämta ett godkännande från bostadsrättsföreningen eller inte. Är dina föräldrar medlemmar i bostadsrättsföreningen krävs inget godkännande, och du kan fritt hyra ut din andel av bostadsrätten till dina föräldrar. Om dina föräldrar inte är medlemmar i bostadsrättsföreningen kan de antingen söka om att bli det (föreningen har dock rätt att vägra), eller ansöka om andrahandsuthyrning. Uthyrning till familj anses ofta som en anledning som godkänns av föreningen.
Vad gäller vilken hyra du kan ta ut är det svårt att svara specifikt då det inte framgår hur mycket bostadsrätten är värd. Det viktiga är att hyran ska vara skälig. Det innebär att du inte kan sätta vilken hyra som helst så länge de accepterar, utan den måste anses skälig enligt ovannämnda kriterier.
Jag rekommenderar att först och främst kontakta bostadsrättsföreningen för att se om dina föräldrar är medlemmar. Om de är medlemmar behövs inget godkännande från föreningen. Om dina föräldrar inte är medlemmar är det bra att föra dialog med föreningen för att se vad som behövs för att de ska godkännas som hyresgäster.
Om du behöver vägledning i vad som anses vara skälig hyra i ditt fall och eventuellt hjälp med att få fram ett hyresavtal rekommenderar jag att boka tid hos någon av våra jurister på Familjens Jurist. De kan sätta sig in i samtliga omständigheter som är aktuella i din situation för att ge dig den rådgivning du behöver.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Du är varmt välkommen att skicka in en ny fråga till oss på Fråga Juristen om du har några ytterligare funderingar.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.