Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Räknas ens eget barn som hyresgäst om den bor ensam i förälderns bostadsrätt?

Hej Jag har delad vårdnad om min 17 åriga dotter som bor hos mig varannan vecka. Pappan bor på samma ort. Vår dotter är skötsam, har har jättehöga betyg. Jag äger en bostadsrätt, men har nu träffat en man som jag nu bor hos. Min dotter bor själv i lägenheten varannan vecka, och trivs superbra med det. Jag försörjer henne och vi har tät kontakt och ses nästan varje dag. Fråga: Räknas min dotter som inneboende i min lägenhet? I föreningen får man inte hyra ut i andra hand. Min dotter är folkbokförd hos sin pappa. Måste jag folkbokföras hos min nya man? Jag har inte gjort det eftersom jag äger bostadsrätten. Men ser nu på nyheterna att man måste vara folkbokförd där man sover.

Rådgivarens svar

2022-09-05

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om upplåtelse av bostadsrätt och folkbokföring. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Bostadsrättslagen och riktlinjer från skatteverket, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Upplåtelse av bostadsrätt

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. Hyresfrågor som gäller bostadsrätter återfinns i Bostadsrättslagen. Bostadsrättsägaren får endast hyra ut bostaden i andra hand om man har samtycke från styrelsen, se 7:10 Bostadsrättslagen. Om styrelsen vägrar, kan bostadsrättsägaren söka tillstånd hos hyresnämnden. Om hyresnämnden anser att ägaren får hyra ut lägenheten av något specifikt skäl, kan ägaren få hyra ut lägenheten trots att styrelsen har vägrat, enligt 7:11 Bostadsrättslagen.

Om man bor och äger bostadsrätten räknas andra personer som bor i lägenheten som inneboende. Om däremot någon annan än du själv bor i lägenheten, räknas det som att personen hyr i andra hand. Oavsett om du tar ut någon hyra i form av pengar eller inte.

Folkbokföring

Enligt Skatteverket ska man bokföra sig där man bor. Det vill säga där du sover och spenderar din tid. Oavsett om du är inneboende eller hyr av någon. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Av reglerna framgår det att det räknas som att din dotter hyr din bostadsrätt om du inte längre bor i bostadsrätten. Detta betyder att du behöver styrelsens godkännande för att din dotter ska få bo där utan dig. Om du skulle få avslag på att få upplåta bostadsrätten av styrelsen, kan du höra av dig till hyresnämnden och se om de godtar att du hyr ut lägenheten till din dotter.

Då du bor hos din nya man är det även där du ska bokföra dig. Skatteverket skriver på sin hemsida att de båda är onödig och olagligt att vara folkbokförd på fel ställe. 

Avslutande rekommendation

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Min rekommendation angående upplåtelsen av bostadsrätten till din dotter är att du kan söka tillstånd hos hyrenämnden för att se om dom anser att det är godtagligt att du hyr ut bostadsrätten. Här kan du läsa mer om hur en sådan ansökan går till.

Tack igen för din fråga!


Vanessa Butler Olsson
Studentrådgivare

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.