Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Överlåta andel av bostadsrätt eller upprätta samäganderättsavtal

Hej. Jag köpte 2018 en bostadsrätt för att min dotter skulle ha någonstans att bo under sin studietid. Jag har lagt in 1/3 av köpeskillingen kontant och lånat 2/3. Nu har hon fast anställning och ska ta över lånet. Om jag vill få ut min tredjedel av köpeskillingen; hur ska man gå tillväga då? Ska det upprättas ett köpeavtal oss emellan och vilka skatteeffekter får en dylik överlåtelse? Jag kan också tänka mig att avvakta med att ta ut min tredjedel - om det underlättar processen. Men då bör man kanske upprätta något slags avtal om ägarfördelningen? Min dotter är medlem i bostadsrättsföreningen sedan start. Tack på förhand!

Rådgivarens svar

2022-12-10

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Jag förstår det som att du funderar på att överlåta en tredjedel av bostadsrätten till din dotter. Din fråga handlar således om överlåtelse av bostadsrätt eller samägande. Jag kommer att gå igenom relevanta bestämmelser, förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Överlåta bostadsrätt

Ägandet av en bostadsrätt kan överföras genom exempelvis köp eller gåva. Vid köp av en bostadsrätt ska det upprättas ett köpekontrakt som ska uppfylla vissa formkrav. Avtalet ska upprättas skriftligen och ska skrivas under av säljaren och köparen. Av köpehandlingen ska det framgå uppgifter om bostadsrätten som köpet avser och om priset (6 kap. 4 § bostadsrättslagen (BRL)). Även datum bör anges. Vid köp av en andel av en bostadsrätt ska denna andel tydligt anges i avtalet. 

Vid gåva av en bostadsrätt måste ett gåvobrev upprättas. Gåvobrevet måste uppfylla samma formkrav som vid köp av en bostadsrätt (6 kap. 4 § BRL). Vid gåva av en bostadsrätt används delningsprincipen. Detta innebär att om ersättningen för gåvan motsvarar exempelvis halva marknadsvärdet anses bostaden förvärvad till hälften genom köp och till hälften genom gåva. Läs mer om detta på Skatteverkets hemsida.

En försäljning av en bostadsrätt utlöser kapitalvinstbeskattning. Detta innebär att säljaren kommer skatta 22 procent på en eventuell vinst. Det går att läsa mer om hur skatten beräknas på Skatteverkets hemsida.

Samäganderättsavtal

Samäganderätt föreligger när flera personer äger egendom gemensamt. Högsta domstolen har fastställt att även bostadsrätter omfattas av lagen i dess väsentligaste delar. Varje ägare äger en viss lott i egendomen. Detta innebär att varje delägare äger en ideell andel, exempelvis att två personer äger 50 procent var av en bostadsrätt. Om inget annat kan bevisas äger varje delägare lika stora andelar av egendomen (1 § lagen om samäganderätt). Delägarna kan i ett samäganderättsavtal klargöra hur stor del av egendomen som varje person äger.

Din situation

Jag förstår det som att du vill överlåta en tredjedel av bostadsrätten till din dotter. Om du vill ha tillbaka pengarna som du betalade för andelen så blir köp aktuellt. Vid köp av en bostadsrätt måste ett köpekontrakt upprättas som ska uppfylla vissa formkrav. Dessutom utlöser försäljning kapitalvinstbeskattning, vilket innebär att du som säljare kommer beskattas på en eventuell vinst. Om du istället överlåter bostadsrätten genom gåva så utlöser det inte kapitalvinstbeskattning. Huruvida gåva föreligger eller inte avgörs av delningsprincipen (se ovan).

Om du inte överlåter andelen till din dotter och kvarstår som delägare till bostadsrätten kan ni upprätta ett samäganderättsavtal. I avtalet kan ni bland annat klargöra ägarfördelningen.

Sammanfattning och rekommendation

Om du vill ha tillbaka pengarna för bostadsrätten kan du sälja andelen till din dotter. I så fall utlöser försäljningen kapitalvinstbeskattning på en eventuell vinst. Vid köp av en bostadsrätt måste ett köpekontrakt upprättas som ska uppfylla vissa formkrav. Om du inte överlåter andelen kan ni klargöra ägarfördelningen i ett samäganderättsavtal.

Om du vill få ett mer ingående svar eller hjälp med att upprätta ett köpekontrakt, gåvobrev eller samäganderättsavtal rekommenderar jag att du pratar med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Du kan också själv upprätta dina juridiska dokument både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.