Hej ! När en Samfällighet genom majoritetsbeslut beslutat om uppgradering av el i syfte att installera laddboxar i föreningens gemensamhetsgarage vägrar att betala för installationen. Vad blir konsekvensen för dessa och vilken vidare handläggning erfordras ?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om samfälligheter och beslut inom samfällighet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i lagen om förvaltning av samfälligheter, förklara vad som gäller i din situation och sedan avsluta med en rekommendation.
Allmänna utgångspunkter vid förvaltning av samfälligheter
En samfällighetsförening är en förening som förvaltar en samfällighet. Samfälligheten kan ansvara för olika saker men endast förvaltas av en förening eller direkt av delägarna 4 § samfällighetslagen. Samfällighetsföreningen är en egen juridisk person och har därmed såväl egna rättigheter som skyldigheter. Det innebär att föreningen kan ingå avtal bland annat. Medlemmarna är de som har en andel i samfälligheten 17 § samfällighetslagen.
Ändamålet med en samfällighetsförening är att förvalta samfälligheten och att driva verksamhet som passar med det ändamål som samfälligheten ska tillgodose 18 § samfällighetslagen. Utgångspunkten ska vara att tillgodose medlemmars gemensamma bästa, medlemmars enskilda intressen ska också beaktas i den omfattning det är möjligt.
Utgifter i en samfällighetsförening
En samfällighetsförening ska avsätta medel till en fond för att säkerställa att det finns pengar till underhåll och förnyelse av gemensamhetsanläggningen om denna är av större värde eller kommunalteknisk natur och inrättad för småhus eller andra fastigheter 19 § samfällighetslagen.
Vid beslutsfattande utgår man från majoritetsbeslut. Om det blir lika i en röstning lottar man. Vill någon medlem ifrågasätta beslutet som fattats kan denna klandra beslutet på grund av att det antingen inte tillkommit i behörig ordning, om det strider mot samfällighetslagen eller om personen anser att hens enskilda intresse inte beaktats. Klandertalan sker genom att medlemmen väcker talan mot övriga delägare hos mark- och miljödomstolen inom fyra veckor från beslutets dag. Om talan inte väcks inom denna tid går rätten till talan förlorad. 15 § och 23 § samfällighetslagen.
Om samfällighetsföreningens behov av pengar inte täcks genom de pengar som avsatts kan medlemmarna behöva betala bidrag i pengar till utgifterna 40 § samfällighetslagen. Att begära uttaxering av medlemmar är dock en andrahandslösning i förhållande till att ta av samfällighetens egna pengar.
Om någon inte betalar
Om en medlem vägrar att betala kan samfälligheten ta hjälp av kronofogden att verkställa betalningen. Om medlemmen väckt talan i domstol kan verkställigheten avvaktas men om de fyra veckorna sedan beslut har gått utan att klandertalan väckts eller medlemmen inte valt att väcka talan är kronofogden behjälplig i ärendet.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Om en medlem inte vill betala en överenskommen utgift för er förening kan ni ta hjälp av kronofogden. Du kan ansöka om betalningsföreläggande via deras hemsida, följ länken.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var hur man gör om en medlem i en samfällighet inte vill betala en överenskommen utgift och min rekommendation till dig blir därför att i första hand försöka prata med medlemmen och tydliggöra att hen är bunden av de beslut som har fattats inom samfälligheten. I andra hand kan du behöva ansöka om betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten.
Om du vill få ytterligare juridiskt stöd i din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.