Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Nedtagning av grannes växtlighet som tränger in på min tomt

Hej, Min granne hade ett väldigt stort träd som hängde över på vår tomtgräns. Det föll ned löv och annat kladdigt på vår tomt. Jag bad honom att klippa bort den del som hängde på vår sida. Bad honom att göra det fyra-fem gånger. Han lovade att göra det, men gjorde det aldrig. Till slut kom han över till min sida och vi kollade på trädet. Han sa då "Gör vad du vill, du har fria händer. Lägg skiten på min tomt sen." Nu, några månader senare, ringer han till mig och hotar att anmäla mig för olaga intrång. Jag säger att jag fick hans tillåtelse att kapa ned det och lägga det på hans tomt. Han hävdar att han menade grenarna. Nu hotar han som sagt med polisanmälan. Jag behöver lite rådgivning här. Vad bör jag göra? Behöver jag vara orolig?

Rådgivarens svar

2022-08-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om grannars olika rättigheter och skyldigheter. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i jordabalken (JB) samt några aspekter från brottsbalken (BrB), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Jordabalken

Enligt 3 kap. 1 § JB ska den som nyttjar fast egendom ta skälig hänsyn till omgivningen. Detta kan ses som ett utryck för god grannsämja. En intresseavvägning görs då för att avgöra vad som är "skälig hänsyn" på objektiva grunder. Exempelvis kan det röra sig om ifall en häck täcker insyn hos grannen. Vidare framgår det av 3 kap. 2 § JB att om rot/gren tränger in på en fastighet, och det medför olägenhet för fastighetsägaren, får den tas bort. Den granne som äger roten/grenen ska dock först få möjlighet att själv ta bort det. Vid borttagande får växten då inte skadas och endast det som faktiskt tränger in får tas bort, vilket talar om att sunt förnuft ska användas vid borttagande av växtligheten.

Brottsbalken

Skadegörelse är ett brott enligt 12 kap. 1 § brottsbalken och innefattar situationer där någon skadar egendom till men för någon annans rätt till den. Det kan även röra sig om hemfridsbrott enligt 4 kap. 6 § brottsbalken om någon otillåtet tränger sig in i någons trädgård. Den person som med uppsåt eller vårdslöshet orsakar en sakskada ska, genom skadestånd, ersätta skadan (2 kap. 1 § skadeståndslagen).

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Enligt jordabalken finns det en allmän princip om att en fastighetsägare ska komma överens med sina grannar. Som granne kan man ha rätt att ta bort växtlighet som tränger in på grannens tomt. Grannen måste dock först fås tillfälle att själv göra det, och det får endast röra sig om det som tränger in på grannens fastighet. Det är också viktigt att grannen i sådana fall inte skadar växten vid bortförsel.

Eftersom din granne gett dig tillåtelse att ta bort växtligheten skulle inte jag påstå att han kan hävda brott i denna situation. Du verkar ha fått ett samtycke till att få bort växtligheten. Däremot blir jag lite tveksam till hur du faktiskt tagit bort delarna av trädet, eller om du faktiskt helt tagit bort trädet. Om du högg ner hela trädet kan det vara så att du gått över gränsen för vad du faktiskt fick ta ned.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du haft rätt till att ta ner grannens växtlighet och min rekommendation till dig blir att först och främst tala med honom om hur du tolkade vad han sa, särskilt för att främja grannsämjan. Annars skulle min rekommendation vara att höra med en jurist om hur det förhåller sig i situationen ifall han anmäler. Jag är inte riktigt på det klara med vad du gjort med växtligheten, om du faktiskt högg ner hela trädet eller inte, och en jurist kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge dig ett mer konkret svar. Du kan boka en tid hos en av våra kompetenta jurister på Familjens Jurist via denna länk.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.