Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

När uppkommer rätten att hyra ut bostadsrätt i andra hand?

När uppkommer rätten att ha sin bostadsrätt uthyrd i andra hand i enlighet med bestämmelserna i bostadsrättslagen? Måste en bostadsrättshavare måste ha bott i sin lägenhet på daglig basis under viss tid, och i så fall hur lång tid, för att ha rätt att ha lägenheten uthyrd när sakliga skäl föreligger för uthyrning, eller gäller sådan rätt till uthyrning redan när bostadsrättshavaren flyttat in och folkbokfört sig på lägenheten?

Rådgivarens svar

2021-11-08

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer inledningsvis att redogöra för tillämpliga bestämmelser i lagen, för att sedan ge en rekommendation utifrån din situation.

Regler om att hyra ut bostadsrätt

Den rättsliga regleringen om att hyra ut bostadsrätt i förhållande till bostadsrättsföreningen finns bland annat i bostadsrättslagen. Gällande hyresförhållandet mellan hyresvärden och hyresgästen tillämpas lagen om uthyrning av egen bostad och i viss utsträckning även 12 kap. jordabalken.

När får bostadsrättsinnehavaren hyra ut lägenheten?

En bostadsrättsinnehavare får hyra ut lägenheten i andra hand endast om styrelsen i bostadsrättsföreningen ger sitt samtycke (7 kap. 10 § bostadsrättslagen). Om bostadsrättsföreningen inte tillåter andrahandsuthyrning kan bostadsrättsinnehavaren vända sig till till hyresnämnden för att söka tillstånd (7 kap. 10-11 §§ bostadsrättslagen). Tillstånd ska då lämnas om bostadsrättsinnehavaren har skäl för upplåtelse och föreningen inte med befogad anledning att vägra samtycke. Som utgångspunkt ska en andrahandsuthyrning vara tillfällig, varför hyresnämnden lämnar ett tidsbegränsat tillstånd för uthyrning.

För att få hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs alltså att bostadsrättsinnehavaren har skäl att upplåta i andra hand. Sådant skäl kan exempelvis vara att bostadsinnehavaren ska arbeta eller studera på annan ort, prova att bo tillsammans med någon annan, om barn eller annan närstående behöver bostad eller om lägenheten för tillfället är svårsåld på grund av hur marknaden ser ut. Är det fråga om studier på annan ort kan en längre tid för uthyrning tillåtas så att studierna kan avslutas, om bostadsrättsinnehavaren avser att återvända till lägenheten.

Ett exempel på när det inte föreligger godtagbara skäl är om bostadsrättsinnehavaren endast vill hyra i lägenheten i andra att för att tillgodogöra sig hyra.

Sammanfattning och din situation

Enligt bostadsrättslagen ska tillstånd lämnas om bostadsrättsinnehavaren har sakliga skäl för att hyra ut i andra hand. Det står inte i lagen exakt när den rätten uppträder. Att det inte regleras exakt under vilka omständigheter rätten inträder visar att det ska göras en helhetsbedömning i det enskilda fallet om uthyraren har ett faktiskt behov av att hyra ut.

Det är därför svårt för mig att utifrån omständigheterna i din fråga säga om den rätten har uppstått eller inte. Om du inte har bott i lägenheten sedan du köpt den kan det vara en faktor som påverkar hyresnämndens bedömning, däremot ska det vägas mot de skäl du gör gällande för att hyra ut den.

Avslutande rekommendation blir därför att tala med din bostadsrättsförening och försök hitta en lösning som fungerar. Om du har sakliga skäl för uthyrningen kanske föreningen förstår varför det är viktigt att hyra ut trots att du endast bott där en kortare tid. Om föreningen vägrar lämna samtycke kan du ansöka om det hos hyresnämnden. Här kan du läsa mer om ansökan.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar i det här ärendet, eller något annat, är du varmt välkommen att kontakta oss på Familjens Jurist igen. Här kan du läsa mer om våra tjänster och här kan du boka tid med en jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.