Hej, är 15 månaders försening av upplåtelse för bostadsrätt att betrakta som att: ”upplåtelsen genom försummelse av föreningen inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelsen” och kan därmed utgöra grund för att häva förhandsavtalet? Avser nyproduktion där upplåtelsen flyttats från Q3 2023 till Q1 2025. Orsaken till förseningen uppges bero på att bygglovet överklagats.
Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Din fråga rör förhandsavtal vid upplåtelse av bostadsrätt och mer specifikt vad som gäller vid försening av en sådan upplåtelse. Upplåtelse av bostadsrätt regleras i bostadsrättslagen.
Din fråga handlar specifikt om rekvisiten ”upplåtelsen genom försummelse av föreningen inte sker inom skälig tid efter den beräknade tidpunkten för upplåtelsen” är uppfyllda. Detta är reglerat i 5 kap. 13 § bostadsrättslagen efter årsskiftet 2022/2023 och dessförinnan i 8 § i samma kapitel. Paragrafens nya lydelse i motsvarande stycke är följande: Förhandstecknaren får efter uppsägning genast frånträda avtalet, om [...] lägenheten inte upplåts med bostadsrätt inom skälig tid efter den beräknade tiden för upplåtelsen och detta inte beror på förhandstecknaren eller på något förhållande på hans eller hennes sida.
Den ändring som har skett i den nya lydelsen är att det inte längre krävs att föreningen har varit försumlig för att förhandstecknaren ska ha möjlighet att frånträda förhandsavtalet. Möjligheten till frånträde från avtalet har alltså utvidgats.
För att frånträde ska komma i fråga krävs det (1) att upplåtelse inte skett inom skälig tid efter den beräknade tiden för upplåtelsen och (2) att detta inte beror på förhandstecknaren (dig).
Utifrån det du har beskrivit utgår jag ifrån att förseningen inte beror på dig. Nästa fråga blir därmed om det kan konstateras att upplåtelsen inte kommer ske inom skälig tid. I proposition 1990/91:92 sidan 187 förklaras hur man ska tolka vad som utgör skälig tid. Det framgår där att upplåtelsen ska ske i nära anslutning till den i avtalet givna tidpunkten, samt att skälet till dröjsmålet spelar mindre roll, så länge det inte beror på förhandstecknaren själv. Skälig tid i bestämmelsens mening syftar troligen i huvudsak på kortare förseningar, vilket skulle tyda på att det inte rör sig om skälig tid i ditt fall (över ett år).
Det finns även ett tingsrättsfall från 2018 (Stockholms tingsrätt mål T 1893-18) där 10 veckors försening bedömdes vara oskäligt. Avgöranden från tingsrätten är förvisso inte något bevis på gällande rätt, men i varje fall en tydlig indikation på hur en domstol skulle kunna döma.
Eftersom det inte längre ställs något krav på att föreningen ska ha varit försumlig beror frågan om du har rätt att frånträda förhandsavtalet på om upplåtelsen kommer ske inom skälig tid eller inte. Enligt min bedömning talar det mesta för att det handlar om oskälig tid här, vilket skulle innebära att du har rätt att frånträda förhandsavtalet. Jag kan dock förstås inte med säkerhet säga vad som gäller i det specifika fallet. För en sådan bedömning rekommenderar jag kontakt med juristerna på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.