Hej! Vår nyckel har gått av i en låscylinder till ett gemensamt utrymme i bostadsrättsföreningen. Efter ett halvår tog föreningen kontakt med oss och sa att vi skulle få betala arbetet. Vår upplevelse är att vi inte orsakat skadan genom felaktigt handhavande, då endast toppen av nyckeln gick sönder och stannade kvar inne i låscylinder. Undrar därför, måste vi betala fakturan? Eller är det bostadsrättsföreningen som borde betala den?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om ansvar i bostadsrätter. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i bostadsrättslagen (BRL) och skadeståndslagen (SkL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.
Enligt 7 kap. 4 § BRL står föreningen för att hålla lägenheten, huset och marken i gott skick, så länge ansvaret inte vilar på bostadsrättshavaren enligt 7 kap. 12 § BRL. Enligt 7 kap. 12 § BRL ska bostadsrättshavaren på egen hand bekosta att lägenheten, samt mark om det ingår i upplåtelsen, hålls i gott skick. Alltså ansvarar bostadsrättshavaren för det inre underhållet av lägenheten. Det är inte möjligt att genom stadgebestämmelser utvidga bostadsrättshavarens ansvar till delar av huset som ligger utanför bostadsrättshavarens lägenhet. Däremot kan det i stadgarna preciseras vad som kan hänföras till det inre underhållet.
BRL saknar regler för ansvar för skador av bostadsrättshavaren som uppkommer på annan del av föreningens fastighet. Däremot framgår det av Bostadsrättsutredningen att det krävs att bostadsrättshavaren varit vårdslös för att bli ansvarig och att skadeståndslagens regler därmed kan bli tillämpliga (SOU 2000:2 s. 159). Av skadeståndslagen framgår av 2 kap. 1 § SkL att den som uppsåtligen eller av vårdslöshet vållar sakskada ska ersätta skadan.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.
Då det rör skada utanför din lägenhet ska föreningen enligt BRL:s regler svara för skadan. Eftersom det däremot inte finns några regler om ifall bostadsrättshavare orsakar skada utanför lägenhet i BRL kan SkL:s regler bli tillämpliga om du som bostadsrättshavare orsakat skada genom vårdslöshet. Knäckfrågan är då om du kan ses som vårdslös i frågan.
För bedömning om vårdslöshet kan man bl.a. se till risken för att skadan ska kunna inträffa, möjlighet för den som orsakar skadan för att förhindra skadan, möjlighet för skadevållaren att inse risken för skadan och sannolika skadans storlek för det fall skadan inträffar.
Sammanfattning och rekommendation
Din fråga var om vem som står för skadan i detta fall, och det beror på om ni kan anses ha agerat vårdslöst eller inte. Om ni inte anser er vårdslösa, och möjligtvis argumentera för att ni inte hade en möjlighet att inse risk för att nyckeln skulle gå av och att ni agerade som ni brukar göra när ni låser upp en dörr, bör ni bestrida fakturan och argumentera för er sak.
Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Om fler frågor uppkommer är du alltid välkommen att vända dig till oss på Fråga Juristen igen. Om du skulle behöva en jurist i ärendet kan du också boka tid via denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.