Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Måste jag betala 12 månaders hyra även om jag säger upp hyresavtal med "12-månadershyra" tidigare?

Jag ska börja plugga i en ny stad och vill gärna flytta dit så fort jag kan. Har sett att en del lägenheter jag har kollat på har 12 månadershyra, vilket man brukar ha på en studentlägenhet. Jag fattar att dom har ett sådant avtal då dom vill få betalt för boendet på somrarna när en student mest troligast inte bor i lägenheten.

Men då är min fråga; om man flyttar in i en lägenhet nu (augusti) och vill säga upp lägenheten i december (tex) för att man har hittat en bättre lägenhet, måste man fortfarande betala för 12 månader även fast man säger upp lägenheten så mycket tidigare? Finns det en chans att hyresvärden kan förstå situationen och inse att det inte är rimligt att betala för en hyra i så många månader om man inte ska bo kvar?

Rådgivarens svar

2022-08-23

Inledning

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om uppsägningstid på en lägenhet med 12-månadershyra. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i kapitel 12 i Jordabalken (JB) som handlar om hyresrätt, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

 

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Så kallad 12-månadershyra innebär att hyresgästen ska betala hyra för hela året så länge avtalet gäller. Det är inte så att du binder dig till att betala hyran i 12 månader. Vissa studentlägenheter har 10-månadershyra då man istället endast betalar hyra 10 månader om året och inte på sommaren när man inte studerar. 

Avtal på studentlägenheter brukar ingås på obestämd tid och gälla så länge hyresgästen uppfyller studiekraven för att få bo kvar. Det är såklart möjligt att säga upp studentlägenheten om man inte vill bo kvar längre, även om man ännu uppfyller studiekraven.

Är avtalet ingånget på obestämd tid, vilket det presumeras vara om det inte står något slutdatum på hyresavtalet, så ska det sägas upp för att sluta gälla (12 kap. 3 § JB). Uppsägningstiden brukar framgå i hyresavtalet, men om det inte står någon uppsägningstid slutar avtalet gälla vid det månadsskifte som inträffar närmast efter tre månader från uppsägningen (12 kap. 4 § JB). Hyresgästen måste då betala hyran under uppsägningstiden, oavsett om hen bor kvar eller inte.


Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Om du flyttar till lägenheten nu i augusti och vill säga upp lägenheten i december måste du betala hyran endast under uppsägningstiden (som är tre månader om inget annat framkommer i hyresavtalet) och inte under 12 månader. Observera att du som hyresgäst alltid har rätt till tre månaders uppsägningstid, även om annan uppsägningstid skulle framgå i hyresavtalet (12 kap. 5 § JB).

 

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du måste betala hyra i 12 månader när studentlägenheten hyrs ut med "12-månadershyra" även om du vill flytta ut tidigare än 12 månader gått. Sammanfattningsvis så behöver du bara betala hyra för när du bor där och under uppsägningstiden som kan vara tre månader enligt lag eller annan tid som framgår i hyresavtalet.

Min rekommendation till dig blir att när du hittat en studentlägenhet läsa hyresavtalet och se hur lång uppsägningstid det är. Då vet du hur lång tid efter uppsägningen du behöver betala hyran.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas du fått svar på din fråga. Tveka inte att ställa en ny fråga om du har fler funderingar. Lycka till!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.