Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Make som äger gemensam bostad

Jag och min man är gifta. Vi vill köpa ett hus där han står som ägare och står för alla lånen. Jag har haft skulder hos kronofogden. Jag kommer så klart betala hälften på lån mm ( ungefär som att betala hyra på en del av huset) Är de möjligt med ett sånt upplägg ? Om båda är med på de och nöjda med de?

Rådgivarens svar

2021-06-09

Stort tack för din fråga och för att du vänder dig till Fråga Juristen!

Jag förstår din fråga som att du undrar vad som händer om din make står som ensam ägare och låntagare på ert framtida gemensamma hus och hur detta regleras er emellan. Därför kommer jag inledningsvis att redogöra för vad som gäller för makars egendom och hur detta påverkas av att den ena står som ägare för ett gemensamt hus. Efter det kommer jag att utgå från din situation såsom den är beskriven i frågan.

Kort om makars egendom och bodelning

Regler om makars egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Under äktenskapet är utgångspunkten att vardera make äger sin egendom och ansvarar för sina skulder (1 kap. 3 § ÄktB). Däremot har en make giftorätt i den andres egendom, vilket blir aktuellt vid skilsmässa.

Makars egendom kan vara antingen giftorättsgods eller enskild egendom. Allting som inte är enskild egendom är giftorättsgods (7 kap. 1 § ÄktB). Giftorättsgods ska som utgångspunkt delas lika mellan makarna vid en skilsmässa. Enskild egendom ska däremot inte ingå i bodelningen utan behålls istället av respektive part (10 kap. 1 § ÄktB). Egendom kan bli enskild exempelvis genom arv eller testamente med förordnande om enskild egendom eller genom äktenskapsförord (7 kap. 2 § ÄktB). 

När makar skiljer sig görs en bodelning (9 kap. 1 § ÄktB). I bodelningen räknas först värdet fram av makarnas giftorättsgods, varifrån makarnas respektive skulder ska täckas (11 kap. 2 § ÄktB). Det sammanlagda överskottet från giftorättsgodset, efter skuldtäckningen, delas på två (11 kap. 3 § ÄktB).

Makars gemensamma bostad

Det finns bestämmelser som begränsar vad den ägande maken får göra med makarnas gemensamma bostad, så kallade rådighetsinskränkningar (7 kap. 5 § ÄktB). Vad som avses med makarnas gemensamma bostad definieras i 7 kap. 4 § ÄktB och avser en bostad som är just makarnas gemensamma hem och innehas huvudsakligen för det ändamålet.

Rådighetsinskränkningarna innebär bland annat att den ägande maken inte får sälja, hyra ut eller inteckna den gemensamma bostaden utan samtycke från den andre maken. Detta innebär alltså ett skydd för den maken som inte äger den gemensamma bostaden.

Din situation i frågan

Du beskriver att din make är tänkt att stå som ägare och stå för lånen på huset. Det innebär att din make kommer att betraktas som ägare till huset även i förhållande till dig. Även om du inte äger huset så uppställer rådighetsinskränkningarna ett skydd för dig, förutsatt att huset ni köper kommer att användas som er gemensamma bostad.

Det kan vara bra att veta att vid en eventuell skilsmässa är utgångspunkten att huset är giftorättsgods, förutsatt att ingenting annat avtalas mellan er. Det innebär att du har rätt till halva husets värde även om din make står som ägare på huset. Om din make står som låntagare på huset ska hans skulder täckas av värdet av ert gemensamma giftorättsgods.

Jag hoppas att du har fått lite klarhet över vad som gäller om din make köper ert framtida hus. Om du har fler funderingar är du varmt välkommen att kontakta någon av våra kunniga jurister på Familjens Jurist. Det kan även vara hjälpsamt att få överblick över din juridiska situation med hjälp av en kostnadsfri Livsbesiktning®.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.