Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kostnader vid gåva av hus

Hej, min farmor vill ge mig sitt hus som gåva nu när hon ska flytta till boende, utan att detta räknas som ett förskott på arv. Vad kan jag vänta mig för kostnader när man får ett hus som gåva? Eller kan man verkligen få ett helt hus gratis? Alla andra arvingar är med på noterna.

Rådgivarens svar

2022-05-25

Hej, tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer börja med att gå igenom relevanta bestämmelser, sedan vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Förskott på arv

Gåvor till bröstarvingar presumeras utgöra förskott på arv (6 kap. 1 § ärvdabalken (ÄB)). Gåvor till andra arvingar än bröstarvingarna räknas bara som förskott på arv om detta anges eller framgår av omständigheterna. Om gåvogivarens barn avlidit före gåvan så räknas barnbarn som bröstarvingar, och presumtionen gäller då även för dem. En gåva till en bröstarvinge ska dock inte avräknas som förskott på arv om det föreskrivits eller om det med hänsyn till omständigheterna måste antas ha varit avsett.

Det förstärkta laglottsskyddet

Gåvor från den avlidne kan även räknas som en gåva för dödsfalls skull och aktualisera det förstärkta laglottsskyddet (7 kap. 4 § ÄB). Det krävs dock antingen att arvlåtaren vid gåvotillfället var nära döden eller trodde det eller om gåvogivaren behöll den huvudsakliga nyttan av egendomen. Om gåvan inskränker på en bröstarvinges laglott (hälften av arvslotten) kan gåvomottagaren bli återbäringsskyldig.

Gåva av hus

Om en gåva avser en fastighet måste ett antal formkrav vara uppfyllda för att gåvan ska anses giltig. För gåvor av fastigheter gäller samma formkrav som vid köp av fastigheter (4 kap. 29 § jordabalken (JB) och 4 kap. 1 § JB). Gåvobrevet ska vara skriftlig och skrivas under av gåvogivaren och gåvomottagaren. Vidare ska det finns en så kallad överlåtelseförklaring där det framgår att gåvogivaren överlåter fastigheten till gåvomottagaren. Fastighetens beteckning måste anges. I gåvobrevet ska det även anges hur stor del av fastigheten som ges i gåva. Det krävs vidare att namnteckningarna bevittnas av två vittnen för att gåvomottagaren ska kunna få lagfart.

I Sverige finns det idag ingen gåvoskatt men genom gåvan inträder den nya ägaren i den gamla ägarens skattemässiga situation (44 kap. 21 § inkomstskattelagen). Den nye ägaren tar exempelvis över den gamle ägarens anskaffningskostnader för huset, vilket påverkar skatten vid en framtida försäljning. Skattemässigt anses en fastighet ha överlåtits genom gåva om en eventuell ersättningen understiger både överlåtelseårets taxeringsvärde och fastighetens marknadsvärde. Vid gåva av bostadsrätt används i stället delningsprincipen. Se mer om detta på Skatteverkets hemsida.

Vid gåva av fastighet ska gåvomottagaren ansöka om lagfart hos Lantmäteriet inom tre månader från det att gåvobrevet upprättats (20 kap. 3 § JB). Gåvomottagaren kan behöva betala stämpelskatt om denne övertar lån eller givit viss ersättning för gåvan. Vidare utgår alltid en expeditionsavgift på 825 kr. Se mer på Lantmäteriets hemsida.

Din situation och rekommendation

Du kommer inte behöva betala gåvoskatt när du får huset i gåva. Däremot kommer du inträda i din farmors skattemässiga situation, vilket aktualiseras om du i framtiden säljer huset. Jag rekommenderar att din farmor i gåvobrevet skriver att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv för att inga tvistigheter ska uppstå. Utifrån omständigheterna verkar det inte som att det förstärkta laglottsskyddet kommer bli tillämpligt.

Om det är en fastighet du får i gåva kan du behöva betala stämpelskatt och en expeditionsavgift på 825 kr förekommer alltid.

Eftersom det kan vara komplicerat att upprätta gåvobrev, speciellt vid gåvor av fastigheter och då det ska finnas föreskrifter om förskott på arv, så rekommenderar jag att ni tar hjälp av en jurist. Ni kan upprätta gåvobrev online här eller med hjälp av en jurist här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.