Vi är nio delägare i en obelånad fastighet. Vi äger olika stora andelar. Finns det något hinder mot att några av oss går samman och pantsätter våra andelar i fastigheten för att lösa ut någon eller ett par av de andra delägarna (givet att de accepterar detta)?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i ert ärende.
Samägd fastighet
För själva samägandet som sådant gäller samma regler för fastigheter som för annan egendom. Dessa regler återfinns i samäganderättslagen. Enligt 2 § samäganderättslagen krävs för försäljning, pantsättning, uthyrning och annat förfogande att samtliga delägare är eniga.
Samäganderättslagen är dock en s.k. dispositiv lag, vilket innebär att det är möjligt att i avtal mellan delägarna komma överens om andra villkor som då får företräde framför lagen. Ett sådant villkor kan vara t.ex. att en av delägarna får behörighet att sköta uthyrning av fastigheten utan de andras samtycke.
Pantsättning av fastighet
För pantsättning av fastigheter finns särskilda regler i jordabalken (JB). Innan en pantsättning görs ska fastighetsägaren först inteckna fastigheten hos lantmäteriet för att därefter kunna få ut ett eller flera pantbrev från myndigheten. Det är sedan pantbrevet som överlämnas som säkerhet (pant) för lånet.
För samägda fastigheter gäller att samtliga delägare måste samtycka till inteckningen. Det är inte möjligt för en delägare att söka inteckning på endast sin del av fastigheten, 22 kap. 2 § JB. Även vid själva pantsättningen, dvs. när pantbrevet överlämnas som säkerhet för ett lån, måste alla delägare samtycka, 6 kap. 2 § JB.
Rekommendation
Så länge som alla delägare är överens så är det fullt möjligt att köpa ut en eller flera delägare med hjälp av fastigheten som pant. En detalj som kan vara bra att uppmärksamma är dock att det inte är möjligt att inteckna endast vissa av andelarna i fastigheten. Det är alltid hela fastigheten som intecknas (dock inte nödvändigtvis hela värdet). Men detta behöver inte heller vara något problem att lösa så länge ni är överens.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.