Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan min hyresrätt bli uppsagd för att jag är där för lite?

Hej. Jag har nyligen flyttat in i en hyresrätt och nu har hyresvärden hotat att kasta ut mig eftersom att de anser att jag bryter mot Hyreslagen? De menar på att jag inte vistas i min lägenhet tillräckligt medan Skatteverket hävdar delad folkbokföring eftersom att de minderåriga barnen bor i villan med maken. Införskaffandet av hyreslägenheten har kommit sig utav skiftarbete på annan ort samt en tillfällig separation, men jag ägnar mest tid i villan där barnen bor och bör därför vara skriven där. Kan hyresrätten bli uppsagd på grund av detta?

Rådgivarens svar

2022-11-25

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Din fråga aktualiserar bestämmelserna i Folkbokföringslagen och även Jordabalken 12 kap som brukar kallas för Hyreslagen (JB 12 kap).

Som jag förstår din fråga undrar du om din hyresvärd har rätt att säga upp ditt kontrakt för att du inte vistas där tillräckligt och inte är folkbokförd där.

Folkbokföring

Gällande folkbokföring så är det Skatteverket som avgör var personer ska var folkbokförda. En person ska vara folkbokförd på den fastighet i den kommun där hen är att anse som bosatt enligt reglerna i Folkbokföringslagen (Folkbokföringslagen 6 §). En person ska anses vara bosatt på den fastighet där han eller hon regelmässigt tillbringar, eller kan antas komma att regelmässigt tillbringa sin dygnsvila. Den som därigenom kan antas vara bosatt på fler än en fastighet anses vara bosatt på den fastighet där hen med hänsyn till samtliga omständigheter får anses ha sin egentliga hemvist (Folkbokföringslagen 7 § st 1). Det som blir relevant vid den bedömningen är att personen anses regelbundet tillbringa sin dygnsvila på en fastighet när hen under sin normala livsföring tillbringar dygnsvilan minst en av sju nätter där, oavsett om det är en natt i veckan, två nätter varannan vecka eller annan sammansättning (Folkbokföringslagen 7 § st 2).

Om det är flera bostäder som uppfyller dessa krav så finns det andra faktorer att ta hänsyn till för att avgöra vilken bostad som en person ska vara folkbokförd på. Detta är om personens familj bor tillsammans med personen i någon av bostäderna, var arbetsplatsen eller studieorten är, storleken och standarden på de olika bostäderna och hur ofta hen vistas i de olika bostäderna.

Möjlighet för hyresvärdar att säga upp kontrakt

Huvudregeln i hyresavtal är att avtalet gäller för obestämd tid, om det inte har avtalats om att det endast gäller för en bestämd tid (JB 12:3). Det finns bestämmelser som anger att om inget har avtalats så har hyresgästen tre månaders uppsägningstid (JB 12:4).

Hyresgästen har ett så kallat besittningsskydd som innebär att hyresgästen har rätt att bo kvar även om hyresvärden säger upp avtalet (JB 12:46). Detta kan avtalas bort och det finns även situationer då besittningsskyddet bryts. Detta är tex om hyresrätten är förverkad, tex genom att hyresgästen inte betalar sin hyra i tid eller vanvårdar lägenheten (JB 12:42 och JB 12:46). Andra situationer då besittningsskyddet kan brytas är när huset ska rivas, lägenheten inte längre ska användas som bostad osv (JB 12:46). Det finns även en bestämmelse (generalklausulen) som säger att besittningsskyddet bryts om det inte strider mot god sed i hyresförhållanden eller av någon annan anledning är oskäligt mot hyresgästen att hyresförhållandet upphör (JB 12:46 p10). Om denna används ska det göras en avvägning mellan hyresgästens och hyresvärdens intressen.

I din situation

Jag vill börja med att säga att jag varken har information om hur mycket tid du tillbringar i lägenheten, hur ditt hyresavtal ser ut eller vad det finns för andra faktorer som kan påverka dina intressen och din hyresvärds intressen.

Till att börja med gällande din folkbokföringsadress så ska du göra en avvägning mellan de faktorer jag listat för att avgöra var du ska vara folkbokförd.

Gällande möjligheten för din hyresvärd att säga upp ditt kontrakt så beror det först och främst på vad som står i avtalet. Om det inte finns någon grund i avtalet för att säga upp det och du inte heller har gjort något så att hyresrätten är förverkad så har du besittningsskydd så länge det inte faller under generalklausulen och då måste en avvägning mellan dina intressen och hyresvärdens intresse göras. Det intresse jag kan se för hyresvärden är att de vill ha någon som bor i lägenheten och är skriven där och om du gör det för lite så vill de kunna erbjuda någon annan att hyra den. Ditt intresse är naturligtvis att ha någonstans att bo på grund av ditt skiftarbete. Jag kan inte uttala mig om vem som har rätt i den här situationen tyvärr.

Rekommendation

Om du motsätter dig uppsägningen så är det hyresvärden som ska kontakta Hyresnämnden för att få tvisten löst angående om uppsägningen var korrekt eller inte. Om du vill ha hjälp i frågan kan du antingen kontakta Hyresnämnden och se om de kan hjälpa dig. Alternativt kan du kontakta någon av de kunniga juristerna på Familjens Jurist.   

Jag hoppas att du känner att detta var svar på din fråga och annars är du välkommen att återkomma med en ny!

Med vänlig hälsning, Hanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.