Vi vill köpa en egendom bestående av två fastigheter. I den ena fastigheten bor en familj som hyr och som har besittningsrätt. Denna besittningsrätt hävdar mäklaren följer med i försäljningen. Men vår tanke är att köpa egendomen och nyttja fastigheten som nu har en hyresgäst under tiden som den andra fastigheten renoveras. Och efter det så vill vi nyttja båda fastigheterna för eget bruk. Båda fastigheterna är eftersatta och i behöv av stambyten. Våran önskan är kort och gott att äga och befoga över båda fastigheterna.
Hej. Tack för att ni vänder er till Fråga Juristen med er fundering. Jag kommer börja med att mer allmänt beskriva reglerna om besittningsskydd. Jag går sedan in på i vilka fall man kan säga upp en hyresgäst trots att denna har besittningsskydd. Jag avslutar med min rekommendation till er. Reglerna jag hänvisar till finns i jordabalken (JB).
Hyresgästens besittningsskydd
Som utgångspunkt har man som hyresrätt besittningsskydd. Undantag från besittningsskyddet är om man har ingått ett särskilt besittningsbrytande avtal vid sidan av kontraktet. Besittningsskyddet innebär att man har rätt att bo kvar, även om man bli uppsagd. Det förutsätter dock att ingen besittningsbrytande grund föreligger. Om en hyresgäst motsätter sig att bli uppsagd blir frågan om hyresgästens rätt att bo kvar något som avgörs av hyresnämnden.
Säga upp en hyresgäst med besittningsskydd
Att säga upp en hyresgäst som har besittningsskydd kräver att hyresgästen antingen flyttar självmant eller som ovan nämnts, att någon besittningsbrytande grund föreligger. Dessa grunder kan vara att hyresgästen inte skött hyran eller har misskött bostaden eller liknande. Samtliga besittningsbrytande grunder finns i 12 kap 46 § JB. I den sjätte och sjunde punkten kan en uppsägning vara befogad om uppsägningen avser en bostad som hyresvärden eller bostadsrättshavaren har ett befogat intresse av att själv förfoga över bostaden. I ett sådant fall får hyresförhållandet upplösas. Hyresgästen ska dock ges tid för att skaffa en annan bostad.
Min rekommendation
För att summera har hyresgästerna i den fastighet ni vill förvärva besittningsskydd även om ni köper. Om ni vill säga upp dem måste en besittningsbrytande grund föreligga eller hyresgästerna självmant vilja flytta. Jag rekommenderar att ni i första hand hör med hyresgästerna om de kan tänka sig att flytta. För att vara tillmötesgående kan ni erbjuda en längre uppsägningstid om det fungerar för er. I andra hand får ni säga upp hyresgästen med hänvisning till att ni vill bruka fastigheten själva. Om hyresgästen bestrider uppsägningen får ni ta tvisten till hyresnämnden. Hyresnämnden kommer då göra en prövning av hyresgästens skäl till att bo kvar gentemot din rätt till att bo där.
Ifall hyresgästen bestrider uppsägningen kan det vara till hjälp att vända sig till en jurist. Om ni vill ha hjälp vid en eventuell process i hyresnämnden kan du boka en tid med en jurist på Familjens Jurist.
Jag hoppas att ni fått svar på er fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.