Min dotter blev vräkt från sin lägenhet av bostadsbolaget och socialtjänsten som stod för hyreskontraktet, vräkningen gjordes på rena lögner tex hon skulle ha gjort omfattande skadegörelse i lgh. Jag filmade och fotade för den såg minst lika bra ut som när hon flyttade in. finns det något man kan göra?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Eftersom din fråga rör vräkning från en hyresrätt kommer jag att utgå från 12 kap. jordabalken, även kallad hyreslagen. Bestämmelserna om vräkningsprocessen finns i lagen om betalningsföreläggande och handräckning (BfL). Jag kommer inledningsvis att redogöra för grunder för vräkning samt vräkningsprocessen. Därefter följer en redogörelse för möjligheten till skadestånd. Avslutningsvis följer en sammanfattning och rekommendation.
Vräkning
Det finns flera omständigheter som utgör grunder till att förverka ett bostadshyresavtal (vräka en hyresgäst). En omständighet är att hyresgästen vanvårdar sin lägenhet eller utsätter sina grannar för särskilt allvarliga störningar (42 § p. 9 hyreslagen).
En hyresvärd kan få en hyresgäst vräkt genom att ansöka om avhysning hos Kronofogden (3 § BfL). En avhysning får inte gå till hur som helst. I många fall är hyresvärden skyldig att lämna en rättelseanmaning eller underrätta socialnämnden innan denne söker hos Kronofogden (42-44 §§ hyreslagen).
Processen för vräkning
Om en hyresgäst anser att det saknas tillräckliga skäl för avhysning så kan hyresgästen skriftligen bestrida att avhysning ska ske. Tvisten kan då tas till tingsrätten som har att avgöra om skäl för vräkning föreligger eller inte (33 § BfL). Om hyresgästen inte bestrider så kommer Kronofogden att ge hyresvärden rätt att avhysa hyresgästen, förutsatt att Kronofogden anser att hyresvärdens ansökan framstår som befogad.
Efter att Kronofogden beslutat om avhysning har hyresgästen fortfarande rätt att få tvisten prövad i tingsrätt. Det gäller då att hyresgästen inom en månad skriftligen ansöker om så kallad återvinning av beslutet (52-54 §§ BfL). Efter att denna återvinningsfrist löpt ut har man som hyresgäst ingen möjlighet att överklaga en eventuell felaktig vräkning.
Skadestånd efter felaktig vräkning
Om en domstol har fastslagit att en hyresgäst har blivit felaktigt vräkt så kan hyresgästen i vissa fall ha rätt till skadestånd. För att en hyresgäst ska ha rätt till skadestånd måste hyresgästen ha lidit en skada på grund av den felaktiga vräkningen. Det kan exempelvis röra sig om extra kostnader, kanske för boende på hotell, till följd av att hyresgästen inte fått bo i sin lägenhet under tiden tvisten prövats i domstol.
För att eventuellt kunna få skadestånd måste hyresgästen vända sig till tingsrätten och kräva skadestånd från hyresvärden. Det är i denna process viktigt att man som hyresgäst kan föra bevisning för den skada man påstår har inträffat. Eftersom huvudregeln i tingsrätten är att den förlorande parten betalar motpartens rättegångskostnader, kan det vara bra att få utsikterna till framgång i en sådan process bedömda av en jurist.
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns möjligheter för en hyresgäst att agera efter en felaktig vräkning. Om man har råkat ut för en felaktig vräkning och dessutom har lidit en skada till följd av vräkningen, kan man eventuellt ha rätt till skadestånd från hyresvärden.
För att få klarhet om det i ditt fall finns utsikter att vinna framgång med en skadeståndstalan rekommenderar jag dig att ta kontakt med en jurist. Våra jurister på Familjens Jurist har stor erfarenhet av hyresjuridik och kan hjälpa dig vidare i ditt ärende.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Har du ytterligare frågor eller funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga till oss.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.