Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan jag sänka värme i hyresrätt efter att hyresgäst flyttat?

Min hyresgäst har sagt upp sitt hyreskontrakt per siste februari men flyttar ut siste januari! Vem står för uppvärmning av huset o hur många grader kan jag isf kräva att temperaturen ska vara? Hur många grader ska huset värmas upp till när man bor där innan man kan begära hyresrabatt?

Rådgivarens svar

2023-01-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Dina rättigheter och skyldigheter som hyresvärd regleras i jordabalkens 12 kapitel, även kallas hyreslagen. Jag kommer nedan att allmänt redogöra för underhåll av hyresrätt och uppsägning och sedan tillämpa detta på din situation. 


Hyresvärdens underhållsskyldighet

Vid tillträdesdagen ska en hyresrätt vara i sådant skick att lägenheten anses fullt brukbar för det avsedda ändamålet (12:9 JB). Lägenheten ska fortsätt vara i detta skick (12:15 JB). Vilket skick lägenheten ska vara i beror på det avsedda ändamålet med lägenheten. Man får alltså göra en tolkning av situationen. 

När det kommer till temperatur krävs det att hålls en rimlig temperatur i lägenheten. Om temperaturen är sådan att lägenheten inte är fullt brukbar kan det bli aktuellt med skadestånd (se RH 1994:36). Det kan även bli aktuellt med nedsättning av hyra om temperaturen anses vara en brist (12:11 p 3). Det krävs alltså att hyresvärden ser till att lägenheten har en rimlig temperatur. 


Din situation

Till en början kan jag konstatera att det är hyresvärdens skyldighet att se till att lägenheten går att bo i. En riktlinje är att lägenheten ska vara mellan 20 och 23 grader Celsius. I de flesta fall ingår värme i hyran, men det är möjligt att ha en individuell debitering. För att svara på vem som står för uppvärmningen skulle jag behöva se hur hyresavtalet är utformat. Om inget är avtalas alls kan man utgå från att värmen ingår i hyran. 

Under uppsägningstiden så gäller fortfarande avtalet, alltså har hyresgästen rätt att nyttja lägenheten, och hyresvärden har rätt till ersättning. Detta betyder att du troligen inte har rätt att sänka värmen även om ingen bor där. Du borde dock fortfarande kunna ta kontakt med hyresgästen och fråga om denne tycker det är okej att du sänker värmen då lägenheten står tom. Om hyresgästen är okej med värme förändringen borde du kunna sänka den eftersom det inte finns anledning för hyresgästen att klaga till exempelvis hyresnämnden. 

Jag hoppas att detta svar har gett lite klarhet i situationen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.