Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan hyresvärden kräva mig på retroaktiv hyra vid hyreshöjning?

Hej, kan en hyresvärd kräva mig på retroaktiv hyreshöjning på mellanskillnaden om jag har flyttat ut pga hyreshöjningen? Hyresvärden genomförde en renovering i samband med stambyte och vill genomföra en hyreshöjning på 40%. Innan dess har han genomfört en preliminär hyreshöjning med 2000 kr. Ärendet har varit i Hyresnämnden men avslutats då hyresgästerna dragit sig ur. Jag har flyttat ut eftersom jag inte har råd med den nya hyran. Hyresvärden har skickat ett brev till mig efter att jag har sagt upp lägenheten att jag kommer faktureras retroaktivt för mellanskillnaden som han vill ha när han har fått beslut från hyresnämnden. Det skulle innebära i mitt fall ett belopp på ca 35 - 40 tusen kronor. Har han rätt att göra det? Jag har flyttat ut. Vilka rättigheter har jag?

Rådgivarens svar

2022-03-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för de relevanta reglerna i ditt fall.

Allmänt om uppsägning

Bestämmelser som hyresavtal finns i 12 kapitlet Jordabalken (JB). Hyresavtal gäller för obestämd tid, om inte annat har avtalats, och måste därmed sägas upp för att upphöra att gälla. Vid hyresavtal på obestämd tid gäller som huvudregel tre månaders uppsägningstid för den hyresgäst som vill säga upp avtalet enligt 12 kap 5 § JB. Hyresgästen är skyldig att betala hyra under hela uppsägningstiden. Man har däremot ingen skyldighet att betala hyra efter att man har flyttat. I praxis har slagits fast att en hyresgäst som av misstag betalat hyra även för månaden efter att hen flyttat ut har rätt att få tillbaka pengarna.

Hyreshöjning vid renovering

Om hyresvärden genomför en renovering som leder till en förbättrad standard i lägenheterna har hyresvärden rätt att höja hyran så att den motsvarar lägenhetens förbättrade standard. En förutsättning för att renoveringen ska få grunda en hyreshöjning är att hyresvärden inhämtat hyresgästernas godkännande innan renoveringen påbörjats enligt 12 kap 55 a § JB. Om hyresvärden vill genomföra en hyreshöjning eller ändra något annat villkor i hyresavtalet ska hyresgästerna skriftligen meddelas om detta. Kan ingen överenskommelse nås får hyresvärden ansöka om prövning i Hyresnämnden (se 12 kap 54 § JB).

Hyreshöjningar bestäms vanligen genom förhandling med Hyresgästföreningen. Regler om hyresförhandling finns i Hyresförhandlingslagen (HFL). Om det framgår av hyresavtalet att hyran ska bestämmas enligt en förhandlingsordning är hyresvärden skyldig att genomföra en förhandling innan man höjer hyran, se 3–5 §§ HFL.

Om det inte framgår av hyresavtalet att hyran ska bestämmas enligt en förhandlingsordning får hyresvärden och hyresgästerna själva komma överens om hyran. Som nämnt ovan krävs dock alltid en överenskommelse. Om hyresgästerna inte går med på den nya hyran kan prövning ske i hyresnämnden. I sådana fall får hyran inte höjas förrän hyresnämnden har fattat beslut i frågan.

Sammanfattning

Om en hyresvärd och en hyresgäst har avtalat om en viss hyra krävs antingen en överenskommelse med hyresgästen, en förhandling med Hyresgästföreningen eller ett beslut av Hyresnämnden för att en annan hyra ska gälla. I ditt fall låter det som att hyresvärden har ansökt om prövning i Hyresnämnden, men att hyresnämnden inte fattat något beslut i ärendet. Jag tolkar dig också som att ni hyresgäster inte kommit överens på annat sätt med hyresvärden om att godta hyreshöjningen. Detta talar det för att hyresvärden inte har rätt att höja hyran. En hyresgäst ska alltid betala hyran under uppsägningstiden. Efter att man har flyttat ut har man som huvudregel ingen skyldighet att betala hyran.

Du är välkomna att höra av dig med fler frågor eller kontakta någon utav våra jurister på Familjens Jurist här.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.