Hej! Vi planerar en köksflytt i vår bostadsrätt. Ny placering ligger vägg i vägg med vårt badrum så tillgång till vatten och avlopp finns. Vi tog dit en firma för att undersöka om köksflytten kunde genomföras utan att påverka befintliga stammar. De såg inga direkta problem med detta men upptäckte däremot att avloppsstammarna i källaren förmodligen är original (resten är relinat 2007) och att föreningen bör se över detta. Jag tolkar detta som en allmän rekommendation men nu har föreningen ställt sig tveksamma till att godkänna flytten.
Har föreningen rätt att neka oss att genomföra flytten? Är det en "väsentlig ändring" enligt kap. 7 7 § i bostadsrättslagen? Vi anser att om stammarna i källaren bedöms vara i dåligt skick, bör detta separeras från vårt ärende.
Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga.
Jag kommer först att redogöra för de aktuella reglerna i bostadsrättslagen (BRL) och sedan ge en rekommendation utifrån din situation.
Bostadsrättsföreningens tillstånd krävs enligt 7 kap 7 § BRL för åtgärder som medför ingrepp i bärande konstruktion, ändring av befintliga ledningar eller andra väsentliga förändringar. Åtgärder som innebär en väsentlig förändring kan till exempel vara ändring av planlösning, flytt av kök eller andra åtgärder som kan kräva bygglov.
Om bostadsrättshavaren vill genomföra en ändring som kräver styrelsens tillstånd får styrelsen endast vägra tillstånd om åtgärden är till påtaglig skada eller olägenhet för föreningen. Föreningen behöver alltså visa att den planerade åtgärden kan innebära skada eller olägenhet för att tillstånd ska kunna vägras.
Värt att tänka på är att många frågor ofta regleras i bostadsrättsföreningens stadgar. I stadgarna kan exempelvis finnas ytterligare regler om åtgärder som kräver föreningens godkännande eller förtydliganden av vad som anses utgöra en väsentlig ändring i den aktuella föreningen.
Utifrån bestämmelserna ovan kan föreningen vägra tillstånd eftersom en köksflytt kan anses vara en väsentlig ändring. Däremot krävs relativt starka skäl för att de ska få vägra tillstånd, om inget annat anges i föreningens stadgar.
Ett första råd är att titta närmre på stadgarna för att se om de innehåller några regler som är aktuella i just ert fall. Eftersom bostadsrättsföreningar kan ha ett stort antal särskilda regler i stadgarna kan det variera från förening till förening vad som gäller.
Om föreningen vägrar tillstånd bör de även kunna motivera på vilket sätt er planerade åtgärd medför skada eller olägenhet.
Om ni inte kan komma överens kan du vända dig till Bostadsrättsnämnden som gör opartiska bedömningar i bostadsrättsfrågor, deras bedömningar är dock inte juridiskt bindande. Om du vill göra en rättslig prövning finns mer information på Hyresnämndens hemsida. Du kan även boka tid med en jurist hos Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.