Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

hur hanterar vi en fuktskada som tillkommit innan tillträdesdagen?

Hej. Vi har köpt en lägenhet och mellan köp och tillträde har det hänt en vattenolycka. I samband med flyttstäd bildades en fuktskada. Besiktning har gjorts: Utrymmet har höga fuktindikationer som inte fanns där vid kontraktskrivandet. Vi anser att vi inte har något annat val än att direkt riva ut badrummet, torka och sanera eventuellt mögel för att säkerställa att det inte kommer att bli hälsorisk att bo i där. Vad har vi rätt till? Hur mycket kan vi begära att säljaren betalar av kostnaden med rivning, torkning, sanering och återställning av badrummet? Kan vi begära ersättning för sveda och värk?

Då vi inte kan bo i en lägenhet utan toalett måste vi troligen hyra en ersättningslägenhet, alternativt att vi nyttjar ett badrum i en fristående uthyrningsdel som vi inte når invändigt vilket även skulle resultera i en utebliven hyresintäkt.


Rådgivarens svar

2022-10-14

Hej och tack för att ni vänder dig till Fråga Juristen med er fråga! Situationen ni beskriver regleras i köplagen (KöpL) då det är fråga om köp av lös egendom mellan privatpersoner. Jag kommer nedan att allmänt redogöra för skador innan tillträde i lägenhet och sedan tillämpa detta på er situation. 


Skador på bostadsrätt innan tillträde 

Vid köp av lägenhet är huvudregeln att säljaren ansvarar för att lägenheten ska vara i samma skick vid tillträdet som vid kontraktskrivandet (13 § KöpL). Detta innebär att säljaren alltså har ansvaret för bostadsrätten ända fram till tillträdesdagen vilket även omfattar skador orsakade av olyckshändelser. Bostadsrätter säljs i befintligt skick men detta innebär inte att man som säljare friskriver sig allt ansvar. Det finns fortfarande fall då varan kan anses vara felaktig (19§ KöpL). Varan anses felaktig om:

  • den inte överensstämmer med sådana uppgifter om dess egenskaper eller användning som säljaren lämnat före köpet och som kan ha antagits påverkat köpet.
  • säljaren inte upplyst om ett sådant fel som köparen borde ha kunnat räkna med att få veta och att detta skulle ha påverkat köpet. 
  • varan är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till varans pris och övriga omständigheter kunnat förutsätta.

 

Vad har man rätt till som köpare av en felaktig vara

När man har köpt en felaktig vara är det första man behöver göra att reklamera skriftligt. En skriftlig reklamation är ett krav för att kunna åberopa felet och måste ske inom skälig tid (32 § KöpL). Är felet ett sådant som går att avhjälpa har köparen rätt att kräva att säljaren reparerar skadan kostnadsfritt (34 § KöpL). Om felet inte går att avhjälpa eller att säljaren inte gör detta inom skälig tid kan köparen kräva prisavdrag som motsvarar felet (37 § KöpL). Är felet är av väsentlig betydelse för köparen och säljaren insåg eller borde ha insett det kan även hävning aktualiseras (39 § KöpL). 

Även skadestånd kan aktualiseras (22 § KöpL). Köpare kan få skadestånd för indirekta skador såsom en förlust till följd av att varan inte kan utnyttjar på avsett sätt (67 § 2 st KöpL).


Er situation  

För att enkelt svara på er fråga har ni troligen rätt till någon sorts ersättning för fuktskadan som skett. Då säljaren fortfarande hade ansvar för lägenheten när skadan skedde är det de som i första hand ska avhjälpa felet. Om de inte gör detta inom skälig tid kan ni i stället kräva prisavdrag. Jag skulle rekommendera att vänta med renovering tills efter ni reklamerat och tagit kontakt med en jurist. Det är nämligen säljaren som ska initiera renovering och säljaren kommer troligen anlita en egen besiktningsman för att bekräfta skadorna. 

När det kommer till frågan om skadestånd kan även det vara aktuellt då ni inte kan bruka lägenheten på förväntat sätt. För att skadestånd ska kunna utgå krävs dock att den skadelidande parten vidtar skäliga åtgärder för att begränsa skadan. Görs inte detta får i stället ni stå för den delen av skadan (70 § KöpL). Då ni troligen kan bruka toan i uthyrningsdelen till en billigare ”kostnad” än att hyra en ersättningslägenhet är detta nog det bättre alternativet för att försäkra er om att få alla kostnader täckta. 

Om ni vill försäkra er om att denna process sköts på rätt sätt skulle jag rekommendera att ni tar kontakt med en av våra jurister på Familjens jurist. Ni kan boka tid på vår hemsida. Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp! Om ni har några fler frågor är det bara att återkomma. 


Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.