Hej! Jag och min man har en bostadsrätt som vi båda betalar lån för. Det är bara mitt namn som står på lägenheten och vi vill att båda ska stå som ägare till bostadsrätten. Hur gör vi då?
Inledning
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om hur du och din man ska gå till väga för att ni båda ska stå som ägare till en bostadsrätt som du i dagsläget står som ensam ägare till. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i bostadsrättslagen (BRL), förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
För att överlåta ägarandelar till sin partner krävs att ni upprättar någon form av överlåtelsehandling, exempelvis ett köpekontrakt eller ett gåvobrev. Vilken lösning ni väljer kan få konsekvenser t.ex. för hur mycket skatt ni behöver betala. Personen måste dessutom bli godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen (6 kap. 1 § BRL).
Att köpa in sig i sin partners bostadsrätt kan göras på lite olika sätt. Antingen kan partnern ta ett eget lån på halva beloppet av bostadsrätten och betala till den sambon som äger bostadsrätten (eller om hen har pengarna redan så kan hen ju betala direkt utan lån) eller så kan hen ta över hälften av ditt lån, förutsatt att banken går med på det.
Är det din make som ska köpa in sig spelar det inte så stor roll hur ni gör då hela lägenhetens värde kommer delas lika mellan er vid en eventuell bodelning. Är ni däremot sambor kan det vara en bra idé att skriva ett samboavtal. Enligt sambolagen ska i en bodelning nämligen ingå bostad och bohag som införskaffas för gemensam användning (3 § sambolagen). Har ena partnern köpt lägenheten innan förhållandet och den andra partnern senare köper in sig skulle det innebära att den första ägarens andel inte ingår i en bodelning, medan andelen som den andra partnern köpte ingår. Med ett samboavtal väljer ni själva hur ni delar upp egendomarna mellan er.
Formkrav gåvobrev och köpekontrakt
Det är viktigt att formkraven följs för att överlåtelsen ska vara giltig. Ett köpekontrakt eller gåvobrev för överlåtelse av bostadsrätt måste vara skriftligt och undertecknat av köpare och säljare. Pris och uppgifter om lägenheten måste också finnas med (6 kap. 4 § BRL).
Sammanfattning och rekommendation
Sammanfattningsvis; om ni vill att din man ska stå som ägare till din bostadsrätt kan ni antingen upprätta ett köpekontrakt eller ett gåvobrev. Tänk också på att ni kanske är i behov av ett samboavtal ifall ni är sambor.
Eftersom det finns strikta formkrav när det kommer till överlåtelseavtalet rekommenderar jag att ta hjälp av en jurist för att skriva detta. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Du kan också själv upprätta gåvobrev både snabbare och billigare i Familjens Jurists onlinetjänst. Klicka här för att komma till onlinetjänsten för gåvobrev! Tyvärr går inte köpekontrakt att upprätta i onlinetjänsten.
Jag hoppas du fått svar på din fråga. Tveka inte att kontakta oss igen om du har fler funderingar!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.