Hej. Jag ska hyra en lägenhet i Göteborg och har fått ett förslag på kontrakt som är ett inneboendekontrakt. Jag antar att de inte har tillstånd av Bostadsrättsföreningen då den är helt ny. De vill ha två månaders deposition. Är det acceptabelt och vilka risker tar jag som hyresgäst?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga juristen med din fråga! Nedan kommer jag först allmänt redogöra för vad som gäller vid uthyrning av bostadsrätt och sedan tillämpa detta på din situation.
Uthyrning av bostadsrätt regleras i bostadsrättslagens (BRL) 7 kapitel. Huvudregeln vid uthyrning av bostadsrätt är att det kräver styrelsens samtycke (7:10 BRL). I de flesta fall tillåter styrelsen andrahandsuthyrning men det finns ibland skäl för dem att neka tillstånd. Skulle styrelsen neka tillstånd utan någon bra anledning finns möjlighet att kontakta hyresnämnden som kan ge tillstånd om en bostadsrättshavare har “skäl för upplåtelsen” (7:11 BRL).
Om en bostadsrätt hyrs ut utan styrelsens tillstånd har föreningen möjlighet att förverka bostadsrätten, vilket innebär att ägaren tvingas sälja sin lägenhet (7:18 BRL). Detta får dock ske först efter att ägaren fått tillfälle att rätta sig genom att säga upp hyreskontraktet eller ansökt om tillåtelse att hyra ut (7:20 BRL).
För att svara på din fråga riskerar du att bli tvingad att flytta om bostadsrättsföreningen upptäcker att det i realiteten är fråga om en otillåten andrahandsuthyrning. Som jag tolkar din fråga kommer du bo i lägenheten själv varför det inte är fråga om att du är inneboende. Eftersom en olovlig uthyrning kan leda till att ägaren tvingas sälja lägenheten är risken stor att denne i stället väljer att tvinga dig flytta utan någon vidare uppsägningstid. Jag rekommenderar därför att du inte tar denna lägenhet.
Jag hoppas att detta svar har varit till hjälp!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.