Under förra året tecknade jag ett förhandsavtal för köp av nyproduktion där tillträde/upplåtelse skulle ske "mellan kvartal 3 till 4 2022". Förskott betalas in i samband med att vi tecknade förhandsavtalet. Vi har nu, i ett allmänt nyhetsbrev, blivit varse om att projektet är försenat till april 2023 och att den ekonomiska planen kommer att revideras i samband med upplåtelseavtalet. Vi förväntas få en avgiftshöjning +14-22% högre än vad som står i förhandsavtalet. Kan jag häva köpet?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om hävning av ett köp av en nyproducerad lägenhet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i bostadsrättslagen (BrL), förklara vad som gäller i din situation och kommer sen att avsluta med en rekommendation.
Allmänt om förhandsavtal
Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. I bostadsrättslagen regleras förhandsavtal. Av reglerna framgår att ett förhandsavtal är bindande för båda parter (5 kap 1 § BrL).
I avtalet finns dock ofta en klausul som låter avtalstecknaren frånträda avtalet vid vissa omständigheter. Ibland står det uttryckligen att en väsentlig höjning av avgiften är en sådan omständighet. Om inte finns det en bestämmelse i bostadsrättslagen som har samma innebörd (5 kap 8 § BrL).
Om man vill häva på grund av avgiftshöjning krävs att man häver inom tre månader från man fått reda på avgiftshöjningen och att höjningen anses vara väsentligt mycket högre. Exakt vilken höjning som anses vara väsentlig framgår inte av lagen, det görs en bedömning i det enskilda fallet. Om höjningen beror på omständigheter som ligger utanför bostadsproducenternas kontroll, till exempel på grund av ränteläget eller svängningar på bostadsmarknaden, kan det vara svårare att få igenom en hävning. Beror höjningen dock på bostadsföretagets beslut och höjningarnas anses självförvållande har man bättre möjligheter att komma ur avtalet.
Din situation
Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation. Du har ett förhandsavtal som kan innehålla en klausul om hävning. Dessutom har du stöd i lag gällande höjning om den är väsentlig och du säger till inom tre månader från att du informerats. Du kan också ha möjlighet att häva om du inte ges möjlighet att flytta in vid inflyttningsdatum.
Sammanfattning och rekommendation
Jag skulle rekommendera dig att i första hand kolla vad som står i ditt avtal gällande hävning, vilka villkor som framgår där. Därefter ska du hålla koll på de tre månaderna sedan du fick informationen om höjningen, för att kvarhålla rätten att häva.
Huruvida du kommer få rätt att häva eller inte beror på hur ditt avtal ser ut eller hur väsentlig höjningen anses vara. Vad höjningen beror på kan spela roll för bedömningen.
Jag rekommenderar dig att kontakta bolaget så snart som möjligt.
Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.