Hej! Jag och min man äger en bostadsrätt tillsammans med våra vuxna barn (26 resp 28 år). Vi köpte lägenheten för sju år sedan och gav 10% vardera till dem för att de skulle kunna bli medlemmar i bostadsrättsföreningen och bo i lägenheten. Nu studerar båda på annan ort och vi har gemensamt bestämt att sälja lägenheten. Min fråga gäller om barnen kan "ge tillbaka" sina 10% till oss i samband med försäljningen för att undvika att vinsten från försäljningen påverkar deras studiemedel?
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag nu redogöra för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Överlåtelse av bostadsrätt
Bostadsrättslagen är den lag som i första hand reglerar frågor som rör bostadsrätter. Enligt 6 kap. 4 § bostadsrättslagen gäller att vid överlåtelse av bostadsrätt eller andel av bostadsrätt så måste detta ske genom skriftligt avtal som undertecknas av köpare och säljare. Avtalet måste innehålla uppgift om pris och vilken lägenhet det avser.
Detta gäller oavsett om överlåtelsen sker genom köp, byte eller gåva. Sker överlåtelsen genom gåva finns dock inget ”pris” att ange. I ett sådant fall är det tillräckligt att ange att det är en gåva, alternativt att priset är 0kr.
CSN:s inkomstregler
Centrala studiestödsnämnden (CSN) är den myndighet som ansvarar för studierelaterade förmåner i Sverige, däribland studiemedel.
För att ha rätt till studiemedel med fullt belopp måste den studerandes inkomst understiga ett visst belopp per år, vilket benämns ”fribeloppet”. Under 2021 har fribeloppet slopats med hänvisning till corona-pandemin. För 2022 är fribeloppet dock återinfört. Det exakta beloppet varierar beroende på hur många veckor med studiemedel som studenten ansökt om och studietakten. För heltidsstudier på 20 veckor per kalenderhalvår är fribeloppet 93 561kr (3 kap. 17 § studiestödslagen).
Vad som räknas som inkomst följer den skatterättsliga definitionen av ”inkomst” och innefattar inkomst av tjänst, näringsverksamhet och kapital. Det innebär t.ex. att arv och gåvor inte räknas in eftersom de inte utgör inkomst enligt denna definition. Inte heller tillgångar i form av t.ex. aktier eller bostadsrätter räknas, men säljs dessa med vinst är vinsten en inkomst som ska räknas med.
Rekommendation
Som jag nämnt är fribeloppet slopat för 2021, så en försäljning i år kommer inte påverka deras rätt till studiemedel oavsett om de har kvar sin andel eller inte. Sker försäljningen efter årsskiftet kommer den dock att göra det om deras totala inkomster överstiger fribeloppet.
Det är fullt möjligt för era barn att ge tillbaka deras andelar i bostadsrätten, och så länge detta sker före försäljningen så kommer vinsten inte att räknas med i deras inkomster. Oavsett om det sker genom köp, byte eller gåva är kraven desamma för avtalet så det är viktigt att avtalet uppfyller dessa krav för att överlåtelsen ska bli giltig.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.