Hej, Har kommunen rätt att häva ett avtalsservitut gällande ett avlopp för villa till fördel för bebyggelse av flerfamiljshus?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen.
Jag kommer först att redogöra för reglerna om avtalsservitut. Därefter kommer jag att gå igenom hur avtalsservitut kan upphävas och avsluta med några rekommendationer.
Det finns två typer av servitut, officialservitut och avtalsservitut. För avtalsservitut gäller reglerna i 14 kap Jordabalken. Avtalsservitut får upprättas om ägaren av en fastighet (den förhärskande fastigheten) vill nyttja en annan fastighet (den tjänande fastigheten). Huvudregeln är att servitutet gäller för obestämd tid. För att vara giltigt behöver att avtalsservitut även uppfylla vissa formkrav som framgår av 14 kap Jordabalken.
Regler om upphävande finns i Fastighetsbildningslagen. Om fastighetsägarna själva vill upphäva servitutet kan de komma överens om det. Servitutet får annars upphävas om det hindrar ändamålsenlig användning av den tjänande fastigheten eller hindrar användning enligt detaljplan och områdesbestämmelser. Hindret ska i första hand undanröjas genom att servitutet ändras. Om hindret inte kan undanröjas genom ändring får servitutet upphävas (5 kap 4 & 5 §§).
Komunen ansvarar för detaljplanearbetet. Om kommunen ändrar detaljplanen kan ett servitut hindra användningen av en fastighet även om servitutet inte stred mot detaljplanen när det upprättades. En ändring av detaljplanen kan till exempel vara att en fastighet ska bebyggas med flerfamiljshus. Det kan alltså innebära att kommunen kan ansöka om att upphäva ett servitut som belastar just den fastigheten, om inte hindret kan undanröjas genom ändring.
Ett upphävande av servitut sker genom fastighetsbildningsförrättning hos Lantmäteriet. Sakägare (t.ex. berörda fastighetsägare) har bland annat rätt att underrättas skriftligen om besluten och kan överklaga förrättningen enligt 4 kap 33 a § Fastighetsbildningslagen.
Det går att läsa mer om servitut på Lantmäteriets hemsida, där finns även en länk till tjänsten "Mina Fastigheter" med mer detaljerad information om din fastighet. Om du vill ha råd kring hur du ska agera eller har ytterligare frågor kan du boka tid med en jurist hos Familjens jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.