Hej! Vi har köpt en nyproducerad lägenhet. Vi fick göra en hel del tillval utifrån en katalog från Byggherren. Vi valde då något bättre Vitvaror än standard och betalade då ca 8000:- mer för att få dem. Nu visar det sig att de har satt in helt andra vitvaror än de som fanns med beteckning i deras Tillvalsbroschyr. Vi har godkänt och digitalt signerat våra Tillval där det klart och tydligt står benämningen på vitvarorna som vi beställt. De påstår att de satt in andra vitvaror för när de förhandlade sitt avtal med vitvaruleverantören så valde de andra maskiner som de tyckte var likvärdiga. Vi anser ej de är likvärdiga då vi tom dokumenterat skillnaderna. De erkänner att de missat att meddela oss om att de bytt ut till andra modeller (finns på Mail). Mao vi har ej fått ta ställning till något. De återkom efter vi gjort en felanmälan inom 1 mån från övertagandet med slutlikvid. De erbjuder oss 800:- i ersättning för felaktig spishäll och 1000:- för diskmaskinen. De säger att detta är summan på mellanskillnaden på de maskiner de satt in mot de som de skulle satt in. Detta har vi givetvis tackat nej till då vi inte anser summan rimligt i förhållande till vad vi betalat extra för att få just de vitvaror och de funktioner och utseende som nu ej stämmer med vad vi beställt. Vad kan man som konsument göra här? Går det att hävda ett avtalsbrott? eller har ni något annat förslag på hur vi kan gå vidare med detta då de ej svarar oss. det har nu gått ca 1 mån sedan vi anmälde det.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Din fråga handlar om vilka handlingsalternativ som står till ert förfogande till följd av felaktigheter med vitvaror i samband med ert lägenhetsköp. Den relevanta lagen vid köp av bostadsrätt är köplagen (KöpL). Jag kommer gå igenom relevanta bestämmelser i köplagen och utifrån dem komma till en slutsats gällande vad som gäller i er situation.
I 17 § KöpL framgår det att varan (lägenheten) ska i fråga om art, mängd, kvalitet m.m. stämma överens med vad som följer av avtalet. Om varan avviker från detta föreligger ett fel i varan.
Enligt 32 § KöpL måste köparen lämna meddelande om felet till säljaren inom skälig tid för att få åberopa fel i vara.
34 § KöpL föreskriver att köparen har rätt att kräva avhjälpande vid fel. Avhjälpande skulle i ert fall innebära att vitvarorna byts ut mot de rätta vitvarorna.
I andra hand har köparen enligt 37 § KöpL rätt till prisavdrag om avhjälpande inte är aktuellt eller om krav om avhjälpande inte har uppställts inom skälig tid efter reklamationen.
Utifrån det du har beskrivit tycks det handla om ett fel i köplagens mening i ert fall. Ni hade valt ut specifika vitvaror och dessutom betalat ett särskilt pris för just dessa. Ert avtal omfattade en viss typ av vitvaror och eftersom ni fick andra vitvaror rör det sig om ett fel och därmed ett avtalsbrott.
För att ni ska ha rätt att göra gällande felet måste reklamation ha skett inom skälig tid. Ni verkar ha påtalat felet för säljaren, vilket är en reklamation. Gällande om ni har reklamerat i skälig tid uppfattar jag situationen utifrån det du har skrivit som att ni reklamerade inom en månad från då ni övertog lägenheten. Vad som är skälig tid är olika från fall till fall, men i allmänhet har privatpersoner lite längre tid på sig än t.ex. företagare. Det finns ett rättsfall från Högsta domstolen (NJA 2008 s. 1158) där reklamation skedde inom 4,5 månader efter ett fastighetsköp. I det fallet ansågs reklamationen ha skett i tid. Sammantaget är min bedömning att er reklamation har skett i tid, men det är som sagt en bedömningsfråga.
Du beskriver vidare att ni har erbjudits prisavdrag. Som jag har skrivit ovan ska prisavdrag ske i andra hand och framförallt om köparen inte har framställt något krav om avhjälpande. I er situation skulle prisavdrag komma i fråga om ni inte i samband med reklamationen (eller i skälig tid därefter) krävde av er säljare att få vitvarorna utbytta. Om ni gjorde det har ni rätt till avhjälpande.
Det första jag rekommenderar är att ni framför ert krav till säljaren igen och förklarar vad ni har rätt till och varför. Om säljaren fortsätter att neka eller inte svarar alls blir nästa steg att gå vidare till Allmänna reklamationsnämnden. Allmänna reklamationsnämnden hjälper konsumenter i tvister mot företag, och jag rekommenderar att ni går in och läser vidare på deras hemsida om vilken rätt ni har och om hur ni kan få hjälp. Ni kan även få hjälp av juristerna på Familjens Jurist om ni har ytterligare frågor, samt för att få mer detaljerad rådgivning i just er situation.
Jag hoppas att mitt svar gav lite klarhet i er situation, och att ni känner er lite säkrare på hur ni kan ta detta vidare.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.