1. Måste årsredovisning och revisornsberättelse bifogas kallelsen till årsmötet i Bostadsrättsföreningen? Dvs kan man ogiltigförklara själva mötet (på mötet) om man inte fått årsredovisningen i tid? Dvs senast 2 veckor före mötet. 2. Kan styrelsen bestämma att alla fönster ska renoveras/bytas ut till en kostnad av över 1 miljon utan medlemmarnas samtyckte? I detta fall är inte ens alla medlemmars fönster inkluderade utan bara vissa. Kan enskilda medlemmar motsäga sig "beslutet" med hänvisning till att föreningen endast är skyldig att underhålla utsidan av fönsternas bågar?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer att gå igenom de relevanta reglerna i bostadsrättslagen (BRL) och lagen om ekonomiska föreningar och sedan avsluta med en rekommendation.
För bostadsrättsföreningars stämmor gäller reglerna i lagen om ekonomiska föreningar. Enligt 6 kap 21 § ska medlemmarna kallas till stämman på det sätt som bestämts i stadgarna. Styrelsen ska också se till att årsredovisning och revisionsberättelse finns tillgängliga för medlemmar under minst 2 veckor före en årsstämma (6 kap 23 §). På vilket sätt de ska vara tillgängliga är inte lagreglerat, de kan t.ex. sättas upp på en anslagstavla eller delas ut till de medlemmar som begär det.
Om något i kallelsen är fel, t.ex. om medlemmarna inta kunnat ta del av årsredovisning och revisionsberättelse under 2 veckor innan stämman, får stämman inte fatta beslut utan medlemmarnas samtycke (6 kap 25 §). Det krävs att alla medlemmar som berörts av felet samtycker till att stämman ska få fatta beslut ändå.
Föreningens och bostadsrättshavarens ansvar regleras i 7 kap. Huvudregeln är att bostadsrättshavaren ansvarar för lägenhetens inre medan föreningen ansvarar för alla ytor och utrymmen utanför lägenhetens gränser. Eftersom fönster hör både till lägenhetens inre och yttre brukar dock ansvaret regleras närmre i föreningens stadgar. Det vanliga är att föreningen har huvudansvar för fönstren medan bostadsrättshavarna ansvarar för vissa inre delar som handtag, beslag och glasrutor.
Beslut som innebär en väsentlig förändring av huset eller marken ska som huvudregel fattas av stämman och inte av styrelsen, om inget annat har bestämts i stadgarna (16 kap 15 § BRL). Fönsterbyte anses vara ett sådant beslut som innebär väsentlig förändring. I ett rättsfall från 2015 (RH 2015:12) uttalade Hovrätten att ett beslut om fönsterbyte kräver antingen varje berörd bostadshavares samtycke eller två tredjedelars majoritet av rösterna på stämman.
I första hand bör du kontrollera i föreningens stadgar. Många viktiga regler finns där och kan innebära att något annat gäller i just din förening än det som står i lagen. Om det uppstår problem för medlemmar att komma överens med styrelsen kan man vända sig till Bostadsrättsnämnden som gör opartiska bedömningar i bostadsrättsfrågor. Du kan även boka tid med en jurist hos Familjens jurist som har experter inom bostadsrätt.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.