Har ett fritidshus med mitt syskon, vi äger 50% vardera. Finns inga lån. Om den ene av oss köper ut den andra till taxeringsvärde (50%), räknas det då som gåva och ingen skatt behöver betalas?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!
Din fråga handlar om gåva och skatt. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i Inkomstskattelagen, förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.
Allmän information
Behöver man betala skatt om man köper ut delägare från samägd fritidshus?
Om en part ska köpa ut en delägare i en samägd fastighet bör köpeskillingen vara marknadsvärdet för andelen utan avdrag för skatt. Denna rättshandling, att köpa ut en delägares andel av den samägda fastigheten, räknas som en försäljning. Därmed kommer köpet att utlösa kapitalvinstbeskattning. Parten som blir utköpt kommer att beskattas på sin andel som denne säljer. Den vinst som räknas fram beskattas sedan med 22 % (45 kap. 33 § IL). Du kan läsa mer om hur beräkningen går till på Skatteverkets hemsida.
Din situation
Utifrån er situation innebär detta alltså att om ena syskonet köper ut den andra kommer detta räknas som en försäljning, och den part som blir utköpt kommer att beskattas på sin andel. Det räknas alltså som en inkomst rent skatterättsligt. Om ni istället vill ge andelen i gåva ska ingen ekonomisk ersättning utges.
Sammanfattning och rekommendation
Sammantaget gäller att när en part ska köpa ut en delägare i en samägd fastighet räknas som en försäljning, och den part som blir utköpt ska beskattas. Jag skulle rekommendera dig att ta kontakt med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter och ge er rådgivning. Du kan boka en tid med en av våra jurister på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.