Hej. Min fd flickvän och jag står båda på ett hyreskontrakt för en bostadsrätt, men jag har flyttat ut från denna lägenhet och skaffat en egen. Under en renovering av den gemensamma bostaden har jag låtit henne bo hos mig. Nu när renoveringen är över vill jag att hon lämnar lägenheten men hon vägrar. Har jag rätt att ordna med en avhysning av henne via kronofogde eller tingsrätt? Hyreskontraktet för den gemensamma lägenheten går ut snart och jag antar att vi båda har ansvar för att tömma den gemensamma lägenheten och städa den, även om jag inte bor kvar och det bara är hennes möbler och saker kvar?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.
Samborättsliga regleringar
Som jag har tolkat din fråga så har ert tidigare samboförhållande upphört. Förmodligen är ni därför inte att se som sambor enligt sambolagen i nuläget. Om ni skulle ses som sambor så utgör din lägenhet endast samboegendom om den har förvärvats för gemensam användning av dig och din före detta flickvän (sambolagen 3 §). Jag antar att så inte är fallet. Därför gör jag ingen vidare redogörelse för dessa regleringar.
Allmänt om avtal
Din fråga är till vissa delar avtalsrättslig. Avtal regleras bland annat i avtalslagen. Ett avtal kan vara muntligt eller skriftligt. Det spelar ingen roll om avtalet träffats i verkligheten, på papper eller i till exempel ett SMS. Avtalet blir bindande genom viljeförklaringar, vilka ofta sker genom ett anbud (erbjudande) och en accept (ja till erbjudandet). Huvudregeln är att avtal ska hållas.
Avhysning
Som jag förstår det har du och din före detta flickvän avtalat om att hon kan få bo hos dig medan den gemensamma bostaden renoveras. Utöver detta avtal har hon ingen rätt att bo kvar i lägenheten. Om hon vägrar flytta kan du begära vanlig handräckning enligt lagen om betalningsföreläggande och handräckning 3 §. Genom vanlig handräckning kan man tvinga någon att flytta från en bostad, vilket kallas avhysning. Avhysning kan du ansöka om på kronofogdens hemsida. Ansökan kostar 300 kr.
Ansvar för tömning och städning vid avslutat hyresavtal
Eftersom den gemensamma bostaden är en bostadsrätt som hyrs ut regleras förhållandet i lagen om uthyrning av egen bostad delvis tillsammans med jordabalken (JB) 12 kap. Hyresgästerna har en vårdplikt under tiden de bor i lägenheten (JB 12 kap. 24 §). Det finns dock inga regler kring flyttstädning i lagen. Sådana frågor regleras vanligtvis i stället i hyresavtalet. Skyldigheter i ett avtal omfattar avtalsparterna. I er situation innebär det att ni båda är ansvariga gentemot hyresvärden att se till att ni uppfyller kraven i avtalet.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga. Vill du ha vidare rådgivning i någon av dina frågor kan du även boka tid med någon av våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.