Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Är vi skyldiga att betala avgift till förening när vi bor i evakueringsbostad p.g.a. brand?

Hej! Vi bor i bostadsrätt i ett våningshus. Det har varit en stor brand i lägenheten vägg i vägg vilket resulterade i att hela taket brann och samtliga i huset har fått evakuera och vi vet inte än när vi kommer få flytta tillbaka. Under tiden har vi annat boende som försäkringsbolaget betalar för, så inga konstigheter där. Vi får inte vistas i lägenheten eller bo där, samt att det kan ta månader till år innan vi får flytta in igen. Min fråga är nu om vi är skyldiga till att betala avgiften till föreningen?

Rådgivarens svar

2022-11-29

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om avgiftsnedsättning vid boende i evakueringslägenhet. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i bostadsrättslagen (BRL) förklara vad som gäller i din situation och kommer att avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller.

Enligt 7 kap. 4 § BRL har bostadsrättsföreningen ansvar för att lägenheten, huset och marken hålls i gott skick i den mån inte bostadsrättshavaren har ansvaret enligt 7 kap. 12 § BRL, och detta innefattar främst underhåll av det inre underhållet. Om det på något sätt uppstår hinder eller men i nyttjanderätten av bostadsrätten genom föreningens vållande kan bostadsrättshavaren ha rätt till bl.a. skälig nedsättning av hyran (se hänvisningen till 7 kap. 2 § BRL i slutet på 7 kap. 4 § BRL). Denna rätt förutsätter alltså att föreningen på något sätt varit vållande till varför inte bostadsrätten kan nyttjas. Om bostadsrättsföreningen alltså utför sin lagstadgade underhållsskyldighet enligt bostadsrättslagen har bostadsrättshavaren inte en rätt till nedsättning av avgift.

Detta kan jämföras med att det i princip är tvärtom för hyresrätter, då hyresgästen vanligtvis får nedsättning av hyran om inte hyresgästen kan nyttja sin hyresrätt. Värt att notera dock är att bostadsrättsföreningen ägs av samtliga bostadsrättshavare, vilket hade inneburit att ens grannar även hade fått betala vid exempelvis en nedsättning av en bostadsrättshavares avgift.

Vidare framgår det av 7 kap. 12 § 4 st. BRL att om brandskada uppstått genom vårdslöshet eller försummelse av annan är bostadsrättshavaren endast ansvarig om hen brustit i omsorg och tillsyn. Alltså ska bostadsrättshavaren i sådana fall stå för reparationen.

Värt att notera är dock att det även kan framgå olika rättigheter gentemot bostadsrättsföreningen i föreningens stadgar.

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

För att få nedsättning av avgiften krävs det att bostadsrättsföreningen antingen på något sätt kan anses ha vållat skadan som uppkommit, eller underlåter sin reparationsskyldighet. För att du därmed på något sätt ska slippa betala avgiften ska bostadsrättsföreningen antingen anses delvis skyldig till att branden uppstått eller att bostadsrättsföreningen inte reparerar lägenheten. Av frågan framgår inte hur branden uppstått, varför det blir svårt för mig att göra någon bedömning om de kan anses vållande. Däremot kan de flesta brandsituationer anses vara olyckshändelser, varför jag inte tror bostadsrättsföreningen på något sätt vållat skadan.

Det är därmed största sannolikhet att du kommer att få betala avgiften till din bostadsrättsförening, då de uppfyller sin lagstadgade skyldighet att reparera lägenheten och med största sannolikhet inte på något sätt vållat skadan.

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var om du måste betala avgiften till din bostadsrätt när ni bor i en evakueringslägenhet, och svaret är med största sannolikhet ja. Du kan dock se i föreningens stadgar om det står något särskilt där.

Med det hoppas jag att du fått svar på din fråga! Du är varmt välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen om fler frågor uppkommer.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.