Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Sambo

    Att flytta ihop är ett stort steg. Två hem blir till ett och två viljor ska enas om färgen på soffan. Men det är också ett stort juridiskt steg. Därför är det klokt att ta reda på vad samboförhållandet innebär. Vad är ditt, vad är mitt och vad är vårt? Och vem får vad om det tar slut?

    Att vara sambo innebär mer än att bo ihop

    Som sambor har ni inte samma rättsliga skydd som äkta makar. Sambolagen gäller bara bostad och bohag som ni har skaffat för att använda tillsammans. Ni ärver inte varandra, är inte underhållsskyldiga gentemot varandra och är sällan förmånstagare till varandras livförsäkringar.

    Bra att tänka på för dig som är sambo:

    Äganderätt

    Som sambor äger var och en av er det ni själva köper eller får. Vid en bodelning är det bara bohag och bostad som ni köpt eller fått för att använda tillsammans som ingår. Det spelar då ingen roll vem som betalat mest för till exempel en lägenhet, värdet av lägenheten efter avdrag för skulder ska ändå delas lika om ni separerar eller någon av er dör. Det är därför en bra idé att dela på kostnaderna vid större inköp. Om ni betalar olika mycket pengar behöver ni skriva juridiska dokument för att undvika att det blir orättvist vid eventuell separation eller dödsfall.

    Samboavtal

    Genom att skriva samboavtal kan ni avtala bort vissa delar ur sambolagen, till exempel att vissa möbler inte ska ingå i bodelning eller det vanligaste att det inte ska göras någon bodelning alls om ni separerar eller någon av er dör. Om ni sedan gifter er blir samboavtalet automatiskt ogiltigt.

    Testamente

    Sambor ärver inte varandra. Om din sambo dör får du bara behålla värdet av halva bostaden och halva bohaget om ni köpt det för gemensam användning. Resten av tillgångarna ärver barnen. Finns inga barn ärver sambons föräldrar eller syskon. Ni kan skydda varandra genom att skriva ett testamente.

    Försäkringar

    Se till att ni är förmånstagare till varandras försäkringar, även tjänstegrupplivförsäkringarna som ni har via arbetet.

    Vi kan hjälpa till

    Det finns flera frågor som är bra att diskutera för att skapa trygghet som sambor. Det ska ni göra innan en separation är aktuell. Kanske behöver ni ett samboavtal eller ett testamente? Hos oss möter du jurister med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik.

    Par på brygga
    Se vår film om

    Att bli sambo

    Se vår film om

    Samboavtal

    Se vår film om

    Testamente

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden