Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Köpa eller sälja bostad

    Ett bostadsköp är ofta den största affären du gör i livet. Kanske en dröm som äntligen går i uppfyllelse efter långt sparande eller hårt arbete. Oavsett om det bara är du eller en hel familj som kallar det hemma är det viktigt att alla avtal är i ordning så att det fortsätter att vara ditt eller ert hem om något oväntat händer.

    Precis lika självklart som det är att teckna hemförsäkring för sitt nya hem är det självklart att bestämma vad som ska hända med bostaden om ni eventuellt separerar eller om någon dör. Ska du köpa din första eller femte bostad spelar ingen roll. Det är din livssituation som är avgörande för vilka juridiska avtal du behöver.

    Vi kan hjälpa till

    Vi har lång erfarenhet av familjejuridiken och vet vad du behöver när din livssituation förändras eller när du gör en stor investering som i en bostad vilket får betydelse för hela familjen. Kontakta oss för en kostnadsfri Livsbesiktning® om du vill ha hjälp att förstå vad just du och din familj behöver. Vill du ha hjälp att upprätta ett köpekontrakt vid försäljning av bostadsrätt eller fastighet hjälper vi självklart också till med detta.

    Med anledning av Coronaviruset

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att välja mellan möte på kontor, video- eller telefonmöte. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    Flyttar ihop till min bostadsrätt men använder sambos pengar till en renovering. Vad ska vi tänka på?

    Fråga

    Min sambo har sålt sitt radhus och flyttat till min bostadsrätt. Vi använder de pengar hon fått från försäljningen av radhuset till att totalrenovera lägenheten. Vi har planer på att gifta oss och skriva ett äktenskapsförord. Vi funderar på att överlåta en andel i bostadsrätten till min sambo som motsvarar kostnaden för renoveringen. Hur skall vi resonera?

    1) Se på kostnaden för renoveringen relaterat til bostadsrättens värde före renoveringen?

    2) Se på kostnaden för renoveringen relaterat till bostadsrättens värde efter renoveringen?

    I alternativ 1) måste vi väl fundera över var pengarna till renoveringen kommer ifrån och hur kostnaderna då ska fördelas mellan oss båda? Detta har väl betydelse främst för att det ska blir rättvist mellan våra respektive barn när de ärver oss?

    Svar

    För att få vara med på den värdeökning som investeringen ger är den bästa lösningen att värdet före renoveringen plus kostnaden för renoveringen i förhållande till kostnaden för renoveringen ger andelen. Om ni gifter er sker överföringen av ägandet enklast och bäst genom bodelning under bestående äktenskap.

    Min hustru äger en sommarstuga. Hur görs ett ägarbyte från ensamt till gemensamt ägande?

    Fråga

    Min hustru äger sedan 1978 en sommarstuga i Roslagen. Den är nu i stort behov av renovering. För att kunna utnyttja ROT-avdraget fullt ut behöver vi äga huset tillsammans. Min hustru planerar därför att som gåva ge mig som make 50% ägarandel i huset. Eftersom gåva inom familjen är skattefri antar jag att detta inte medför några kostnader? Jag antar att vi däremot behöver ansöka om ny lagfart som gemensamma ägare. Min fråga är om detta kommer att medföra några kostnader och hur man praktiskt går tillväga för att genomföra ägarbytet från ensamt till gemensamt ägande?

    Svar

    Man kan antingen göra en bodelning under äktenskapet eller en gåva mellan er. I båda fallen upprättar man en handling som ska undertecknas av er båda och sedan skickas till Lantmäteriet, Division Inskrivning för att få lagfart. Vid bodelning måste först en bodelningsanmälan skickas in för registrering sedan gör man själva bodelningen. Väljer man gåvoalternativet ska gåvan registreras för att bli giltig. Därefter ansöker den nya ägaren om lagfart. Båda alternativen kräver registreringsavgifter och expeditionsavgift för lagfarten. Om ni har fått uppskov med kapitalvinstskatt tidigare så kommer båda alternativen innebära att del av uppskovet måste deklareras och beskattas. Själva överlåtelsen ska inte kapitalvinstbeskattas nu.

    Vilken betydelse har delad lagfart?

    Fråga

    Vi har fått en uppmaning från en advokatbyrå att ordna med delad lagfart på vårt radhus. Måste man anlita jurist för detta eller kan man själv ansöka och i så fall vem ska skrivelsen skickas till? Vi är två pensionärer som varit gifta sedan 1953 och har två gemensamma barn. Vilken betydelse har den delade lagfarten i jämförelse med som vi har det nu då endast mannen står för lagfarten?

    Svar

    Lagfarten är en registrering av äganderätten till ert radhus. Det är alltså ägandet av ert radhus som ni vill förändra. Det finns flera skäl till varför det är bra att båda står som ägare. Bland annat kan ni båda utnyttja ROT-avdraget och skulle maken bli svårt sjuk är det bra om makan kan få ta del av köpeskillingen vid en försäljning av fastigheten. Överlåtelse kan ske genom gåva eller bodelning. Eftersom det är en hel del formalia förknippat med överlåtelse av fast egendom och ofta får ekonomiska olika konsekvenser för er, så är det viktigt att det görs på rätt sätt. Ni bör absolut ta hjälp av en jurist för att utreda vad som blir bäst just i er situation.

    Sommarstuga med flaggstång

    Familjens Jurist podd

    Vilka juridiska delar är viktiga att tänka på när du ska köpa eller sälja en bostad? Lyssna på vårt poddavsnitt där vi delar med oss av goda tips och råd!

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden