Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Äktenskap

    Få saker i livet är roligare än att gifta sig. Att säga ja förändrar livet för er båda. Även juridiskt. Som gift har du bättre juridiskt skydd än som sambo, men du får också en del skyldigheter. Därför finns juridiska frågor som är bra att känna till och reda ut för en trygg framtid tillsammans.

    Grattis!

    Som gifta är det viktigt att tänka igenom hur ni vill ha det i just ert äktenskap. Vill ni till exempel ha giftorätt i all egendom? Det innebär att allt ni äger idag och köper framöver delas lika om ni en dag skulle gå skilda vägar. Om ni vill att viss egendom ska vara enskild går det att lösa med ett äktenskapsförord. Om ni vill att ett framtida arv ska fördelas på ett särskilt sätt är det möjligt genom att skriva ett testamente.

    Bra att tänka på för dig som ska gifta dig

    Giftorätt

    En viktig skillnad mellan att vara gift och sambo är giftorätten som innebär att ni har rätt till hälften av värdet på alla era gemensamma tillgångar vid en bodelning efter avdrag för skulder – även det ni äger sedan innan äktenskapet.

    Äktenskapsförord

    I ett äktenskapsförord kan ni avtala bort hela eller delar av giftorätten. Det kan finnas olika anledningar till varför man vill skriva ett äktenskapsförord. Ett exempel är om någon har byggt upp ett företag på egen hand som inte ska bli del av en bodelning. Ett äktenskapsförord ska registreras hos Skatteverket.

    Testamente

    Om ni har gemensamma barn ärver de er först efter att ni båda har gått bort. Särkullbarn, det vill säga barn till bara en av er, har däremot rätt att få ut sitt arv direkt vid förälderns bortgång, om det inte regleras i ett testamente.

    Genom upprättandet av ett testamente kan ni till viss del styra hur och när arv tas ut och på så sätt säkerställa trygghet för den avlidnes partner, vilket kan bli aktuellt till exempel om han eller hon vill bo kvar i ett gemensamt hem.

    Samkönade par

    Sedan 2009 kan samkönade par gifta sig i Sverige. Ni som har registrerat partnerskap före 2009 kan kvarstå i det om ni önskar. Hos oss får ni ett bemötande av jurister med specialkunskap inom HBTQ-juridik.

    Vi kan hjälpa till

    Prata med en jurist före giftermålet och få professionell hjälp och överblick över alla viktiga frågor. Det går givetvis också bra även om ni redan är gifta. Hos oss möter du jurister med stor kunskap och erfarenhet av familjejuridik.

    Med anledning av Coronaviruset

    Vi erbjuder alla våra kunder möjligheten att välja mellan möte på kontor, video- eller telefonmöte. Här kan du läsa mer om de åtgärder vi gjort inom vår organisation.

    Vad händer med våra tillgångar om vi gifter oss?

    Fråga

    Jag har blivit sambo och både jag och min partner har egna hus. Om vi gifter oss blir våra repspektive tillgångar, hus, bilar osv med automatik gemensamma tillgångar?

    Svar

    Som gifta har makar giftorätt i varandras tillgångar. Ni äger fortfarande era respektive tillgångar och ansvarar för era skulder men vid en bodelning på grund av äktenskapsskillnad eller dödsfall har ni giftorätt i varandras tillgångar. Beroende på ägarfördelningen kan ni efter fem år som gifta ha full giftorätt och samtliga tillgångar delas lika mellan er efter att skulder reglerats. Till skillnad från sambolagens bodelningsregler ingår all egendom som inte är enskild vid bodelning mellan gifta makar. Enligt sambolagen ingår enbart gemensamt anskaffad bostad och bohag vid bodelning. Om ni inte önskar hälftendelning av tillgångarna kan specifik egendom eller samtlig egendom göras till enskild genom äktenskapsförord och därmed inte ingå i bodelningen.

    Hur detaljerat behöver ett äktenskapsförord vara?

    Fråga

    Jag ska gifta mig och jag har två barn och min sambo fyra barn. Jag har ingen förmögenhet men har en del smycken och tavlor, som jag vill att mina barn ska ärva efter mig. Måste jag skriva ett äktenskapsförord då och i så fall hur detaljerat behöver det vara?

    Svar

    I ett äktenskapsförord kan du specificera den egendom som du anger i din fråga som enskild egendom. Samt eventuell annan egensom som  du eller din blivande make har, eller kommer att få, ska vara dennes enskilda egendom. Det kan av flera skäl finnas anledning att upprätta ett testamente också, då ni båda har barn sedan tidigare.

    Läs mer om äktenskapsförord.

    Måste ett äktenskapsförord kompletteras med ett testamente?

    Fråga

    Måste ett äktenskapsförord avseende makars enskilda egendom kompletteras med ett testamente för att gälla vid dödsfall?

    Svar

    Nej, det finns inte heller någon bestämmelse om att ett äktenskapsförord ska kompletteras med ett testamente. Äktenskapsförord och testamenten reglerar olika saker.  

    Äktenskapsförord bestämmer hur en bodelning ska göras, med andra ord – vad ni äger efter en bodelning. Bodelning ska göras dels vid skilsmässa, dels efter dödsfall.

    Om ni vill bestämma om ni vill ärva varandra – det bestämmer ni genom att skriva ett testamente.

    Läs mer om äktenskapsförord.

    Bröllop
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden