Hoppa till innehållet

Vad har barn för arvsrätt?

När en person avlider är det viktigt att veta hur arvet ska fördelas. Barnens arvsrätt är en central del av arvsrätten och regleras i ärvdabalken. Här går vi igenom vad som gäller och hur barnens rätt till arv fungerar.

Arne Larsson

Uppdaterad:

Hur delas arvet mellan barnen?

Barn, även kallade bröstarvingar, har en stark arvsrätt. Enligt ärvdabalken tillhör barn den första arvsklassen, vilket innebär att de har prioritet när det kommer till fördelningen av arvet. Om den avlidne inte har skrivit något testamente, är det barnen som ärver hela kvarlåtenskapen, det vill säga den avlidnes tillgångar efter att eventuella skulder och kostnader har betalats.

Om den avlidne hade flera barn, delas arvet lika mellan dem. Till exempel, om en person avlider och lämnar efter sig tre barn, kommer varje barn att få en tredjedel av arvet. Denna fördelning sker automatiskt enligt lagen om inget annat har skrivits i ett testamente.

Vad innebär laglott?

Även om det finns ett testamente som säger något annat, har barnen alltid rätt till sin laglott. Laglotten utgör hälften av den arvslott som barnet skulle ha fått om inget testamente funnits. Om en förälder till exempel har testamenterat bort hela sin egendom till någon annan, har barnen ändå rätt att kräva sin laglott. För att göra detta måste barnet begära jämkning av testamentet inom sex månader efter att de fått del av testamentet. Om detta inte görs, förlorar barnet sin rätt till laglotten.

Vad händer med arv till barn under 18 år?

För barn under 18 år, förvaltas arvet av en förmyndare tills barnet blir myndigt. Förmyndaren kan vara en förälder eller en annan person som har vårdnaden om barnet. Förvaltningen av arvet ska ske på ett sätt som är till barnets bästa, och förmyndaren har en skyldighet att redovisa hur arvet förvaltas.

Hur påverkas arvsrätten om det både finns barn och en efterlevande make eller maka?

Om den avlidne var gift, gäller särskilda regler.

  • Om det finns gemensamma barn, får den efterlevande maken eller makan ärva före barnen. Barnen får alltså vänta på sitt arv tills även den efterlevande föräldern har gått bort. Detta kallas efterarv.
  • Finns det särkullbarn i familjen, det vill säga barn från ett tidigare förhållande, har de rätt att få ut sitt arv direkt när deras förälder går bort, utan att behöva vänta tills den efterlevande maken eller makan avlider. Särkullbarn kan dock välja att avstå sitt arv till förmån för den efterlevande maken eller makan. I så fall får de sin del senare, som efterarv, när den efterlevande maken eller makan avlider.

Föräldrar som vill påverka hur deras arv ska fördelas måste vara medvetna om laglottens skydd. Det går inte att skriva bort sina barn helt i ett testamente, barnen har alltid rätt till minst sin laglott.

Om Arne Larsson

Arne är expert på ekonomisk familjerätt och sakkunnig hos Familjens Jurist. Arne har lång erfarenhet av att hjälpa kunder med familjerättsliga frågor. Han är också en efterfrågad skribent med frågespalter i PRO pensionären, SKPF:s medlemstidning Här & Nu, Hemmets Journal och med artiklar för Blendow LexNovas Expertkommentarer i familjerätt.