Med ett sekretessavtal kan du skydda dig från att intern företagsinformation eller hemliga affärsidéer sprids till utomstående. De personer eller företag som får ta del av känslig information förbinder sig via avtalet att behandla uppgifterna konfidentiellt.
Personlig rådgivning
Expertkunskap
Från 2 990 kr (exkl. moms)
Enkelt och prisvärt
Juridiskt säkrat
495 kr (exkl. moms)
Sekretess kan tillämpas i en rad olika sammanhang och kan vara till för att skydda stater, myndigheter, företag eller enskilda privatpersoner. Information som är belagd med sekretess ska inte lämnas ut eller bli allmänt tillgänglig. Om en uppgift är sekretesskyddad innebär det tystnadsplikt för de personer som har tillgång till uppgiften
Det finns inga lagstadgade krav för hur ett sådant här avtal ska se ut eller vad det ska innehålla. Däremot kan det vara bra att ta hjälp utifrån när du upprättar olika avtal – så att det är klart och tydligt vad avtalet gäller – utan utrymme för olika tolkningar. De mallar för sekretessavtal som finns gratis på nätet är bara exempel på hur ett sekretessavtal kan se ut.
Beroende på hur avtalet är utformat kan den som läcker hemlig information bli skyldig att betala ett förutbestämt vitesbelopp. Vid röjande av företagshemligheter kan det även innebära ett brott mot lagen (om skydd för företagshemligheter) vilket i värsta fall kan leda till flera års fängelse.
I ett anställningsavtal kan du bland annat reglera arbetsuppgifter, lön, förmåner och villkor som gäller den specifika anställningen.
Ett konsultavtal eller uppdragsavtal reglerar förhållandet mellan konsult och uppdragsgivare.
Ett uppdragsavtal bör skrivas när du eller ditt företag anlitar någon för att utföra ett uppdrag utan att det handlar om en anställning.