Kontakta oss
0770-77 00 97
Familjens Jurist
Kontakta oss
0770-77 00 97
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Avveckla

    Ibland kommer det till en punkt då man inser att nu är det dags för mig att avveckla företaget. Det kan vara genom försäljning eller att låta den nya generationen ta vid genom ett så kallat generationsskifte. Det som är viktigt oavsett situation är att noggrant planera så att du minimerar risken för oönskade konsekvenser och säkerställer att avvecklingen genomförs på ett professionellt och lagligt sätt.

    5 tips vid avveckling av bolag

    1. Påbörja förberedelserna i god tid.
    2. Tänk igenom hur du vill att ditt liv ska se ut efter avvecklingen. Vill du fortsätta vara verksam i företaget men inte äga det eller vill du äga bara en del av företaget eller vill du helt enkelt sälja hela företaget?
    3. Bestäm om du vill sälja företaget eller lämna över till nästa generation. Det innebär helt olika saker att ta ställning till.
    4. Säkerställ att du har ordning och reda på bolagets ekonomi och dokumentation. Det tryggar en framtida köpare/ övertagare.
    5. Se över din skattesituation.

    De viktigaste frågorna att ta ställning till om du vill sälja ditt bolag.

    • Har jag rätt ägarstruktur? Gå igenom ägarstrukturen och fundera på om du vill sälja bolaget privat eller genom ett holdingbolag, det kan ge olika skattekonsekvenser.
    • Vad är företaget värt? Det är många parametrar som påverkar värdet på företaget, till exempel affärsidé, utvecklingspotential och bransch. Men det först när du hittat en köpare som är beredd att betala som du får svar på vad företaget verkligen är värt.
    • Är det rätt köpare? Analysera de potentiella köparna och kontrollera deras finansiering och plan med köpet. Sälj bara till någon du litar på.
    • En företagsförsäljning är en stor affär och det är många aspekter som du behöver tänka på. Det kan därför vara lämpligt att ta hjälp av en affärsjurist eller finansiell rådgivare för att säkerställa att allt går rätt till.

    Generationsskifte – en ny generation tar vid

    Ett generationsskifte innebär ofta en överlåtelse av ett företag till en annan inom familjen - alternativt till närstående eller anställda. Det finns tre sätt att göra ett generationsskifte på – arv, gåva eller försäljning. Alla sätten har olika juridiska konsekvenser.

    Bra att tänka på inför generationsskifte

    • Resonera inom familjen och var överens i förväg om alla överföringar.
    • Glöm inte att en gåva till ett av dina barn kan få konsekvenser vid ett framtida arvskifte - om du har andra bröstarvingar som inte fått gåvor i samma utsträckning.
    • Tänk på dig själv och din ekonomi - skänk inte bort vad du själv kan behöva.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden