Kontakta oss
0770-77 00 97
Familjens Jurist
Kontakta oss
0770-77 00 97
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare

    Kompanjonavtal

    Genom att skriva kompanjonavtal så skapar ni trygghet för ert gemensamma företag. I avtalet kan ni till exempel reglera hur vinsten ska fördelas, vad som händer om ni skulle bli osams – eller om någon av er väljer att lämna företaget.

    Då behöver du ett kompanjonavtal

    Om du driver ett företag tillsammans med en eller flera ägare bör du upprätta ett kompanjonavtal. Beroende på bolagsformen kan det även kallas för ägaravtal, aktieägaravtal eller handelsbolagsavtal. 

    Genom att skriva ett kompanjonavtal säkerställer ni att företaget kan drivas på ett tryggt sätt – även om något oförutsett skulle hända. Till exempel om ni blir osams och någon vill lämna företaget eller att någon av delägarna går bort.

    Många vill gärna utgå från en mall när de skriver avtal. Men eftersom varje företag är unikt är det viktigt att gå igenom just era specifika förutsättningar innan ni skriver ett kompanjonavtal. Annars finns det risk att det blir fel, vilket kan skapa stora (och onödiga) problem.

    Vad ska ett kompanjonavtal innehålla?

    Ett kompanjonavtal kan se ut på många olika sätt beroende på vilka behov och förutsättningar som finns. Är någon av ägarna gift? Då kan det till exempel vara lämplig att ha ett äktenskapsförord.

    Tycker ni att det är ok om någon av delägarna går till en konkurrerande verksamhet? Kanske till och med tar några kunder med sig? Det kan vara klokt att ha någon form av konkurrensklausul i ett kompanjonavtal. 

    Vad händer om någon av er vill sälja sin andel i företaget? Då kan du plötsligt tvingas driva företaget med en helt en ny kompanjon. Den här situationen bör ni avtala kring i kompanjonavtalet.

    Företagarens Jurists onlinetjänst 

    Med vår digitala tjänst kan du enkelt skriva ett kompanjonavtal för 2 990 kr (exkl. moms). Dokumenten i tjänsten är framtagna av jurister, så du kan känna dig trygg i att alla juridiska begrepp och termer finns med på ett korrekt sätt. 

    Frågor och svar

    Hur skriver man ett kompanjonavtal?

    Börja med att diskutera med övriga delägare om vilka punkter som bör vara med i avtalet. Ofta kan det vara bra att ta hjälp av en jurist för att få med alla viktiga delar, till exempel vad som händer om någon bryter mot kompanjonavtalet.

    Vad är det för skillnad mellan ett kompanjonavtal och ett aktieägaravtal?

    Ingen skillnad alls egentligen. Ett kompanjonavtal kallas för aktieägaravtal om ni driver ett aktiebolag tillsammans.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden