Hoppa till innehållet

Driva

Att driva ett företag är en dröm för många men det kan också dyka upp en rad frågor som behöver lösas. För att säkerställa stabilitet i ett företag är det avgörande att tidigt granska vilka juridiska avtal och dokument som krävs.

Aktiva företag i Sverige

Enligt uppgifter från Tillväxtverket finns det cirka 1,2 miljoner företag i Sverige, varav 97 procent är småföretag med färre än 10 anställda. Detta innebär att det finns ungefär 1 164 000 aktiva småföretag i Sverige.

Dessa småföretag spelar en betydande roll i den svenska ekonomin, då de står för cirka 40 procent av omsättningen och förädlingsvärdet, samt sysselsätter 46 procent av de anställda inom näringslivet.

Källa: Tillväxtverket

När bör du ta hjälp av en jurist?

Det kan vara en god idé att anlita en jurist vid:

  • Val av bolagsform och upprättande av bolagsordning eller aktieägaravtal.
  • Upprättande av viktiga avtal som anställningsavtal, kundavtal eller konsultavtal.
  • Hantering av tvister eller osäkerheter kring skatter och avgifter.
  • När du vill förebygga att händelser i privatlivet påverkar företaget.

Vill du ha hjälp med juridiken? Kontakta oss så ser vi till att du får en trygg och smidig start!

Att driva ett företag

Att driva företag innebär en rad juridiska frågor som kan påverka verksamheten, både på kort och lång sikt. För att undvika onödiga risker och kostsamma misstag är det viktigt att ha koll på de vanligaste juridiska utmaningarna som företagare kan ställas inför.

Avtal för dig som driver ett företag

Aktieägaravtal eller kompanjonavtal

Om ni är flera som startar företaget tillsammans är det av yttersta vikt att ni noga diskuterar och definierar era gemensamma mål och förväntningar för företaget. Det är klokt att upprätta ett aktieägaravtal eller kompanjonavtal där ni fastställer de viktiga frågor som rör er som ägare. Detta kan innefatta att definiera vilka beslut som kräver enhällighet bland ägarna eller vilka åtgärder som ska vidtas om någon av er vill avyttra sin andel i företaget. Genom att klargöra dessa aspekter i förväg minskar ni risken för potentiella konflikter och underlättar för en smidig hantering av eventuella framtida problem.

Uppdragsavtal

När du köper in tjänster eller utför uppdrag åt andra företag är det av stor vikt att du skriver ett uppdragsavtal, även känt som konsultavtal. Genom ett uppdragsavtal fastställs olika viktiga aspekter såsom uppdragets omfattning, genomförandet av uppdraget, ersättningens villkor samt hur eventuella förändringar eller förseningar ska hanteras. Vidare bör avtalet även tydligt behandla frågor som uppsägning, sekretess, ansvar och skyldigheter för att säkerställa en klar och enhetlig överenskommelse mellan parterna.

Anställningsavtal

När du når punkten att börja anställa personal, är det avgörande att upprätta skriftliga anställningsavtal med varje anställd. I dessa avtal definieras arbetsuppgifter, löner, förmåner och andra relevanta villkor som ska råda. En tydlig och detaljerad anställningsöverenskommelse ger trygghet både för dig som arbetsgivare och dina anställda. Dessutom underlättar det för dig att säkerställa att du lever upp till de krav och förpliktelser som åligger dig som arbetsgivare.