Hoppa till innehållet

Bodelning med coachande samtal

Att gå skilda vägar är sällan ett enkelt beslut. Förutom att det kan vara svårt känslomässigt innebär det många praktiska och juridiska frågor som behöver lösas. Vi kan hjälpa er att få juridiken på platsmen också erbjuda vägledning för att förebygga konflikter, något som är extra viktigt om ni har barn tillsammans. Vi rekommenderar därför att ha coachande samtal för att få ut mer av juridiken.

Boka tid med jurist

  • Personlig rådgivning

  • Expertkunskap

  • Från 7 990 kr

Dokument online

  • Coachande samtal ingår

  • Skriv först, betala sen

  • 1 899 kr

Juridik + coachande samtal = sant

Vi tycker det är viktigt att sätta familjens välmående i fokus och förebygga konflikter, framför allt om det finns barn med i bilden. Därför har vi arbetat fram en metod där vi vägleder människor genom skilsmässan eller separationen genom att kombinera juridik och coachande samtal med terapeut på Mind Sverige. Metoden innebär att ni blir erbjuden coachande samtal där ni utgår från konkreta frågeställningar som hjälper er att hantera situationen på bästa sätt. Vi hjälper er att bryta upp och inte bryta ner, så att det blir enklare för er att separera på ett hållbart sätt.

Om ni är överens – Skriv bodelningsavtalet enkelt själva!

Om ni är överens kan ni enkelt skriva bodelningsavtalet i vår digitala dokumenttjänst. Köper ni ett digitalt bodelningsavtal ingår ett coachande samtal (50 min) med en terapeut på Mind Sverige.

Fördelar med vår digitala tjänst:

  • Billigare. Dokumentet är redan utformat av jurist, vilket gör det mer kostnadseffektivt för er.
  • Snabbare. Ni kan skriva dokumentet när som helst, när det passar er.
  • Smidigare. Dokumentet är självinstruerande och ni kan fylla i det på egen hand.

Ni betalar inte förrän i slutet av processen, vilket gör att ni kan testa vår tjänst kostnadsfritt innan ni bestämmer er.

Om ni inte är överens – Ta hjälp av vår jurist

Ibland kan det lättare att reda ut frågorna genom att ta hjälp av en utomstående som vet vilka lagar och regler som gäller. Det kan därför vara klokt att ta hjälp av en jurist. 

Väljer ni att anlita någon av våra jurister för bodelning blir ni erbjudna coachande samtal med en terapeut på Mind Sverige. Erbjudandet innehåller två samtal; ett innan mötet med juristen och ett efter.

Familjens Jurists podd

Lyssna på vår mikropodd om bodelning där vi tar upp det viktigaste du behöver veta på bara fem minuter. I podden går vi igenom skillnaderna mellan gifta och sambor, vanliga missuppfattningar och hur du undviker de vanligaste fällorna vid bodelning.

Frågor och svar

Vad är en bodelning?

Bodelning betyder att man delar upp tillgångar och skulder mellan gifta eller sambor när äktenskapet eller samboförhållandet tar slut genom antingen skilsmässa, separation eller dödsfall.

De som levt tillsammans som gifta eller sambor ska komma överens om vem som ska få vad av tillgångar och skulder som var och en eller som paret tillsammans äger. För gifta ska allt som inte är enskild egendom genom äktenskapsförord, gåvobrev eller testamente, fördelas mellan de som varit gifta. För sambor kan bostaden och bohaget fördelas om någon av samborna begär det och om sambolagens regler om bodelning inte har avtalats bort genom ett samboavtal.

Jag och min sambo ska separera - hur delas vinsten på lägenheten?

Sambolagen säger att man ska dela ”nettot” lika vid en separation. Vid beräkning av bodelningslikviden (när den ene av samborna ska behålla bostaden) ska man se på det som om man hade sålt till en utomstående. Man gör då en preliminär kapitalvinstberäkning och tar hänsyn till skatten när man bestämmer hur mycket som den som lämnar ska ha. Det är nämligen så att kapitalvinsten följer bostaden och inte den som ursprungligen var skattskyldig vid bodelning enligt sambolagen. I ditt fall innebär det att du inte behöver betala kapitalvinstskatt på den summan du får av din sambo, därför måste man räkna bort den tänkta skatten först.

Vi har redan separerat - hur delar vi på lånen tills bodelningen är färdig?

Här finns inget givet svar. Det handlar mycket om att komma överens och att hitta en lösning som ni båda tycker är rättvis. Frågan visar på problemen som uppstår när man dröjer med att göra färdigt bodelningen. Så snart det är möjligt efter att man har ansökt om skilsmässa bör man göra en bodelning.

För att undvika denna typen av problem kan det vara bra att ta kontakt med en jurist så fort ni har bestämt er för att separera.

Relaterade tjänster

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden