Hoppa till innehållet

Bouppteckning

När en person avlider måste man antingen göra en bouppteckning eller en dödsboanmälan. Om tillgångarna inte överstiger kostnaden för begravning och gravsten, så kan man göra en kostnadsfri dödsboanmälan genom att kontakta kommunkontoret i den kommun där den avlidne var bosatt. I övriga fall måste man göra en bouppteckning. Bouppteckningen är dels en utredning om vem eller vilka som ärver den avlidne, dels en förteckning över den avlidnes tillgångar och skulder. Om den avlidne var gift ska även en förteckning över makens eller makans tillgångar och skulder finnas med i bouppteckningen. Bouppteckningen ska undertecknas av en representant för dödsboet, s.k. bouppgivare, samt två utomstående förrättningsmän, som ansvarar för att allt är korrekt antecknat. Bouppteckningen ska skickas till Skatteverket för registrering inom fyra månader från dödsdagen. 

Vad kan vi hjälpa dig med genom din Juristförsäkring?

I din juridiska rådgivning via hemförsäkringen eller Juristförsäkring ingår juridisk rådgivning kring bouppteckning och hjälp med upprättande av själva dokumentet, antingen med digitala gör-det-själv-tjänster eller med hjälp av en jurist.

När kan du göra bouppteckning själv 

Vår digitala bouppteckningstjänst Bouppteckna.se kan användas i följande situationer:  

  • Makar med endast gemensamma barn, första maken avlider.  
  • Makar med endast gemensamma barn, andra maken avlider.  
  • Ensamstående (ogift eller skild), med eller utan barn, avlider.   
  • Sambo som har civilstånd ogift eller skild (ej änka/änkling) med vuxna barn eller utan barn, avlider. Om det finns barn så kan dessa vara gemensamma med andra sambon eller inte gemensamma, efterlevande sambo kan inte begära bodelning.  
  • Testamente som inte innebär att det tillkommer arvingar kan finnas. 

Göra bouppteckning själv men stäm gärna av med en jurist 

Om det finns enskild egendom, testamente, livförsäkringar eller många tillgångar eller skulder kan det vara bra att låta en jurist kontrollera att allt har blivit korrekt ifyllt. Det finns även möjlighet att lägga till andra tjänster, som till exempel förrättningsmän.

När tycker vi att du ska ta hjälp av en jurist 

I de situationer som inte passar in i beskrivningarna av vad som kan göras i vår digitala bouppteckningstjänst, kan alltid någon av våra jurister hjälpa till med bouppteckningen.  Det kan till exempel gälla då det finns barn som inte är gemensamma, två släktsidor då den siste av makar utan barn avlider eller då det finns testamenten som innebär att organisationer eller utomstående personer ärver den avlidne. 

Bild för Bouppteckning
Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden